Регионалната журналистика беше убита, заяви журналистът Теодора Пеева, председател на

...
Регионалната журналистика беше убита, заяви журналистът Теодора Пеева, председател на
Коментари Харесай

Теодора Пеева: Регионалната журналистика е мъртва

Регионалната публицистика беше убита, съобщи журналистът Теодора Пеева, ръководител на Съюза на издателите в България и заместител основен редактор на в. " Сега " на 18-ата Световна среща на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция в Казанлък, по време на панела на тематика „ Свободата на избор на публицистите “. 

Пеева сподели, че ситуацията в районните медии е извънредно трагично. Тя заяви, че има райони в България, в които въобще няма районни медии. Те са лишени от достъп до информация за техния район, сподели Пеева и добави, че районните медии веднъж бяха " убити " поради проблемите с разпространяването и повторно - поради ниските заплати. В момента 90 % от тях са " one-man show ".

Хората работят на други места и се занимават с публицистика по-скоро напук,

разяснява Теодора Пеева. Тя описа, че когато представители на районните медии са се обърнали към Съюза на издателите за помощ, тяхното предпочитание не е било за пари, а за поддръжка. " Когато си самичък публицист в един район, за теб е извънредно значимо да знаеш, че някой те поддържа ", съобщи Пеева.

Тя обърна внимание на различен доста значим проблем в актуалната публицистика - така наречен тролове. Пеева сподели, че вестник „ Сега “ е имал конгрес за интервал от към 17 години, който изданието се принуждава да спре, тъй като форумът е атакуван от " тролове ". Вестник „ Сега “

се принуждава да спре и мненията в страницата на изданието във Facebook, които също са атакувани от " тролове ".

„ Нямаме концепция по какъв начин да се оправим с тях, за момента нямаме такова решение “, сподели Пеева. Тя даде образец какво вършат международните медии по отношение на този проблем и изясни, че при тях регистрацията във конгрес се прави посредством обществен номер или банкова карта, с цел да се разпознава кой стои зад съответния профил.

Това в България не може да се направи, слободията е реалност, троловете убиха полемиката.

" Затова ние спряхме форума към вестник " Сега ", тъй като носеше повече вреди, в сравнение с изгоди ", сподели Пеева. За наша изненада това не докара до срив на читателите, а тъкмо противоположното - имаме 50 % растеж на посещаемостта, откогато спряхме форума, заяви тя.

Теодора Пеева съобщи, че полемиката под формата на конгрес в интернет в България в околните години няма да съществува. Трябва да има законови правила, по които дезинформацията да бъде преборена, счита Пеева. Според нея страната не води борба с дезинформацията, надлежно медиите нямат никакви оръжия, с които да се оправят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР