Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен направи

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен направи
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Плевен „засне“ 215 вековни дървета

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Плевен направи геодезическо снимане на 215 вековни дървета, които са оповестени за предпазени. Оцелелите повече от век дървета са на територията на две области – Плевенска и Ловешка. Заснемането е направено по план, който планува да се създаде карта и геобаза данни на вековните дървета в цялата страна, оповестиха от екоинспекцията.
В двете области са снимани най-вече екземпляри от типовете Летен дъб - 117, Цер - 22, Космат дъб – 27 и Черна топола – 13. Заснети са и 8 екземпляра от типа Източен чинар, по 5 – от Бяла топола и Бяла черница, по 4 – от типовете Полски бряст и Благун, по 2 - Дива круша и Полски клен и по 1 образец от типовете Зимен дъб, Обикновен бук, Гледичия, Орех, Полски явен и Скоруша.
13 от сниманите дървета са в Ловешко, а останалите 202 – в Плевенско. Най-старото дърво в двете области е летен дъб в село Муселиево, община Никопол. То е на възраст над 500 години. Диаметърът на ствола му е 2,4 метра. Обявено е за предпазено от 1950 година
Последното оповестено за предпазено вековно дърво на територията на екоинспекцията е летният дъб на ул. „ Бъкстон “ в Плевен. Дървото е на възраст над 100 години и е с диаметър 1,10 метра. Защитено е от 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР