Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара
Коментари Харесай

Екоминистерството най-сетне откри, че "Брикел" замърсява региона

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора най-сетне откри, че " Брикел " замърсява въздуха и гори непозволени боклуци. Вчера инспекторите издадоха акт за прекъсване на мощности на свързваната с предприемача Христо Ковачки централа. Става въпрос за котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната апаратура за произвеждане на топлинна сила на теца.

Мярката е наложена поради открито потребление на забранен тип гориво - биомаса, в нарушаване на издаденото сложно позволение на сдружението и години откакто стартира поредност от митинги на локални поданици поради мръсния въздух в Гълъбово и околията.

Това е втори случай, в който се установява използване на отпадък в централи, свързани с Ковачки, откакто през предходната седмица бе спряна работата и на част от  " Топлофикация " - Перник. В отговор от пернишкото сдружение дадоха отговор с рекет, като стопираха топлата вода на града, заплашиха със мраз през зимата и оповестиха, че ще съдят виновните за прекъсването на инсталациите.

Складиран отпадък, предопределен за изгаряне в друг ТЕЦ, обвързван с предприемача - " Бобов дол ", аргументи пожар под един от мостовете на автомагистрала " Струма " и докара до поредна запушалка на така и така претрупаното трасе към Гърция. По предварителни оценки ремонтът на моста ще коства най-малко 1.8 милиона лв.. А от централата отхвърлиха отпадъците да са предопределени за тях.

Мярката за прекъсване на блоковете в " Брикел " влезе в действие от понеделник и ще важи до преустановяване на осъществяване на нарушаването, излиза наяве от известието на Регионална инспекция за опазване на околната среда.  Тази централа в действителност трябваше да бъде затворена напълно още през 2010 година, само че продължава да работи и до през днешния ден с оправданието, че има обществени функционалности. Реалността е, че минимална част от мощностите се употребяват за подаване на топлинна сила, а централата печели от високата цена за тока, създаден от по този начин наречената когенерация.

" Брикел " трябваше да спре работа в края на 2010 година защото с изключение на комплексното позволение, което изтече в края на 2006 година, централата беше изразходила и в допълнение разрешените й 20 хиляди работни часа без сероочистващи съоръжения, напомня " Капитал ". Местната екоинспекция даже издаде заповед за спиране на блоковете на централата, която беше доказана и от съда.

Това обаче провокира митинги от страна на служащите, а в последна сметка тя продължи да работи с оправданието, че Гълъбово няма алтернатива за отопление. По-късно " Брикел " получи и ново сложно позволение за работа.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на екоминистерството да стартира незабавна проверка в Топлоелектрическа централа " Перник ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация-Сливен " и " Брикел " - всички свързвани с Ковачки.

Междувременно в понеделник стана ясно, че след ТЕЦ  " Перник "  и ТЕЦ  " Бобов дол " ще се обърне към съда поради серията от инспекции на контролните органи и изказванията на локални поданици, че централата гори боклуци в прорез със своето позволение. " Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е в неразбиране за какво беше изпратен екип на РИОСВ-София да извърши инспекцията, имайки поради, че ние не попадаме в обсега на този способен орган. За нас пораждат въпроси, свързани с това какво се случва в институциите, които провеждат тази инспекция ", пишат още в позицията си до медиите от теца.

 

БОРБА

Проблемът с мръсния въздух не е единствено в Перник. Вчера да вземем за пример стана ясно, че Нова Загора още веднъж ще протестира срещу замърсяването. Поредният митинг ще бъде на 16 септември, оповестиха пред БНР от комитета " Нова Загора желае да диша ". През юли Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора провери инсталацията за биогаз по сигнали на жители и не откри нарушавания, само че жителите на града считат, че от тях се крие информация, а истината е друга.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР