Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора днес

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора днес
Коментари Харесай

Отменя се актът за спиране на мощности на ТЕЦ „Брикел“

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора през днешния ден издаде заповед, с която се прекратява насилствената административна мярка за прекъсване на активността на котли №1,2,3,4,5 и 6 на горивната апаратура за произвеждане на топлинна сила на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ ЕАД, гр. Гълъбово.

Принудителната мярка беше наложена на 09.09.2019 година поради открито потребление на забранен тип гориво – биомаса, в нарушаване на издаденото Комплексно позволение на сдружението.

Едно от основанията за налагане на мярката е открито при инспекция на сдружението на 03.09.2019 година – съществуване на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ казан, както и предпазване на огромни количества балирана плява с обезпечен достъп до централата.

Мярката на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ беше наложена с оглед невъзможността на оператора да подсигурява спазването на екологичното законодателство посредством обезпечаване на нужните условия за сходство на употребата на инсталацията с настоящото Комплексно позволение.

На 09.09.2019 година РИОСВ-Стара Загора издаде наставления на Топлоелектрическа централа „ Брикел” ЕАД да в профил от площадките на предприятието наличните горива, които не са позволени съгласно настоящото Комплексно позволение.

След съобщение от сдружението, че предписанията са изпълнени, през днешния ден РИОСВ-Стара Загора извърши инспекция на място, която откри, че неразрешените горива са отстранени от площадките на територията на предприятието.

Проверката откри също, че операторът е построил система за непрестанно видеонаблюдение за надзор на оборудванията, осигуряващи подаване на горива към котлите на ТЕЦ-а. На РИОСВ-Стара Загора и органите за локално самоуправление е обезпечен непрестанен достъп в действително време до видеоизображенията, както и опция за далечен обзор и запазване на информацията от системата за видеонаблюдение. Целта на системата е да се подсигурява, че няма да бъде употребен забранен тип гориво в предприятието.

След като се увери в осъществяването на предписанията и в непрекъснатия достъп до системата за видеонаблюдение посредством предоставените IP-адреси, през днешния ден Регионална инспекция за опазване на околната среда пристъпи към унищожаване на поставените пломби към генераторите, с цел да може да бъде възобновено подаването на гориво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР