Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив са кариерата в Горнослав: Провеждаме процедурите по ОВОС, спазвайки стриктно закона

" Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) организира процедурите по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), следвайки прецизно законовите условия. Институцията дава и цялостен достъп до информация на всички заинтригувани страни – посредством уеб страницата си, посредством медиите и по реда на Закона за достъп до социална информация ", това изпратиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда като публично мнение до медиите във връзка кариерата в село Горнослав, която предвизика недоволството на хиляди поданици в Асеновградско.  
Прочетете още

От РИОСВ-Пловдив изясняват, че за обитаемото място през последните години в екоинспекцията има импортирани 3 капиталови оферти от възложителя “Запрянови – 03 “ ООД.

Ето и хронологията, предоставена от екоиснекцията:

През 2015 година е подадено съобщение за капиталово предложение (ИП) „ Изграждане на кариери за рандеман на мрамори и баластра в южната част от концесионна повърхност „ Делчевото-2 “ (66,165 дка), землище на с. Горнослав, общ. Асеновград “. Проведена е изискуемата по закон процедура, като е издадено решение за преценка на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда № ПВ-37-ПР/2016 година с темперамент „ да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда “.

Решението за преценка на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда е било обект на правосъден надзор за правомерност от две правосъдни инстанции, а със свое Решение № 235/08.01.2018 година Върховния административен съд на Република България (ВАС) се произнася дефинитивно, като отхвърля жалбите и удостоверява решението за преценка на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда. За времето на правосъдното обжалване 5-годишният период, очакван в Закона за запазване на околната среда стопира да тече до изговаряне на Съда с влезнало в действие правосъдно решение. Решението губи правно деяние на 08.01.2023 година и към сегашния миг то е в законова мощ.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, провеждана в Екоинспекцията за визираното ИП все още е напълно завършила. Концесията за рандеман на подземни благосъстояния според Закона за подземните благосъстояния е в пълномощията на Министерството на енергетиката.

По импортираното през 2017 година съобщение за ИП „ Изграждане на кариера за рандеман на мрамори в находище „ Делчевото – 1 “ (участък „ Вратицата юг “) “ е извършена процедура по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда и член 31 от Закона за биологичното многообразие. Издадено е Решение № ПВ-119-ПР/30.06.2017 година да се извърши Оценка на въздействието върху околната среда. Тъй като повече от 12 месеца по-късно решение възложителят не е внесъл за консултация в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив изискуемата документи по задание за обсег на Оценка на въздействието върху околната среда, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив като способен орган е прекратил започнатата процедура.

През 2022 година възложителят „ Запрянови – 03 “ ООД инициира нова процедура по реда на Закона за запазване на околната среда. Той внася съобщение за ИП „ Изграждане на кариера за рандеман на мрамори в концесионна повърхност „ Вратицата “ (219,207 дка) в землището на с. Добростан, общ. Асеновград, област Пловдив “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. Регистрирано е с вх. № ОВОС-1709/13.06.2022 година и е в начален стадий от процедурата по реда на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда.

Какво следва:

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив ще се произнесе с Решение по обмисляне на нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда, откакто приключи процедура по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда и член 31 от Закон за биологичното разнообразие.

От Екоинспекцията са безапелационни, че ще съобразят с постъпилите по време на процедурата мнения на заинтригуваните страни и обществеността, способените органи - Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, Регионалната здравна ревизия (РЗИ) и други профилирани ведомства и организации, в това число Министерство на енергетиката, „ ВиК “ ЕООД – Пловдив, общината, локални сдружения, също по този начин и мненията на популацията от посочените обитаеми места и др.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР