Регионалната инициатива Три морета започва да излиза от сферата само

...
Регионалната инициатива Три морета започва да излиза от сферата само
Коментари Харесай

Радев призовава инициативата Три морета да премине към икономическа конкретика

Регионалната самодейност " Три морета " стартира да излиза от сферата единствено на политическото говорене и придобива по-конкретни измерения с концепцията за основаване на капиталов фонд. Моят зов към всички участници през днешния ден е по-бързо да преминем към сферата на стопанската система и съответните решения. Това съобщи президентът Румен Радев във връзка присъединяване си в президентския панел на Четвъртата среща на върха на районната самодейност " Три морета ", която се състои в Словения. Българският президент е в Любляна по покана на словенския си сътрудник Борут Пахор, който е хазаин на форума.

Инициативата " Три морета " е основана през 2015 година и сплотява 12 страни от Европейския съюз, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, като задачата е да се насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове.

" Основният приоритет на тази самодейност е да се подобрят изискванията за икономическо и обществено развиване в страните от Източна Европа посредством по-голяма съгласуваност във всичките измерения - транспортна, цифрова, енергийна ", изясни Радев.

Президентът приветства желанието за основаване на Инвестиционен фонд за самодейността " Три морета ", което бе оповестено предходната година на Третата среща на върха в Букурещ. " България още не е подписала Меморандума за инициирането на този фонд, единствено 6 страни са го подписали. Ние желаеме да има ясни правила за образуване на капитала, да има ясни критерии за установяване на предпочитаните планове, което да дава отговор и на нашия народен интерес ", съобщи Радев.

Държавният глава уточни, че на този стадий няма характерно несъмнено съответно финансиране за взаимните районни планове, утвърдени от самодейността. " Това е огромната цел на " Три морета " - с изключение на общоприетите финансови принадлежности на Европейски Съюз, да се търсят и други пътища за финансиране на тези планове ", добави той.

Миналата година три български плана са утвърдени от самодейността като предпочитани - възобновяване на плановите параметри на ж. п. линията Русе-Варна построяването на тунел под прохода " Петрохан " и разширението на газовото вместилище в с. Чирен.

Президентът акцентира, че препоръчаните български планове са координирани с българското държавно управление. " Има още един план, за който доста упорствам, повеждам диалози и срещам позитивно отношение от всички президенти, които касае - това е транспортният кулоар " Виа Карпатия ".

Маршрутът стартира от Литва минава през България, стигайки до гръцки пристанища, и по този начин свързва няколко страни в направление Север-Юг. " Ако успеем да включим този план като един от най-приоритетните, тъй като той дава огромна съгласуваност, ще решим казуса с неизградените 160 километра автомагистрала от Видин до София ", разяснява българският президент.

В полемиката в границите на президентския панел на форума вземат участие президентите на Словения, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, както и представители на Словакия и Унгария и министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери. Темата на полемиката е отдадена на провокации пред Европейски Съюз в района сред Адриатическо, Балтийско и Черно море.

В рамките на срещата на върха ще участват ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, немският федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер, висши представители на Европейска банка за възобновяване и развиване, на Европейската капиталова банка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР