Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас (РДНСК) не

...
Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас (РДНСК) не
Коментари Харесай

ВАС: РДНСК - Бургас не е осъществила служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж Корал

Регионалната дирекция за народен строителен надзор в Бургас (РДНСК) не е осъществила наложителен длъжностен надзор за правомерност на разрешенията за градежи на плаж Корал, издадени през 2007 година Това е органът, който е задължен да прави служебна инспекция за сходствата на всички позволения за градежи по отношение на нормативните условия, към датата на издаването им.

Това се споделя в публично известие до медиите от страна на Върховния административен съд, което публикуваме без редакторска интервенция.

"РДНСК – Бургас има пълномощия да анулира всяко позволение, в случай че реши че то е назаконосъобразно и в периодите, планувани в закона – 14 дни от уведомяването му (съгласно член 156, алинея 1 от ЗУТ). Разрешенията за градеж са постъпили в РДНСК – Бургас през 2007 година Контролният орган не е подхванал нищо по отношение на тях. Десет години по-късно, по митинг на Прокуратурата се желае оповестяване на разрешенията за оскъдни. За да са налице предпоставки за оповестяване на едно позволение за незначително обаче, то би трябвало да страда от извънредно тежки пороци, а точно да не е постановено от способен орган, както и да са има фрапантни нарушавания на материалния закон, каквито в тази ситуация не са налице.

Върховен административен съд не е органът, който е разрешил градежите на плаж Корал.

Във Върховният административен съд дело 7287/2018 година е седмото с подобен предмет и всички са формирани по митинги на Прокуратурата против издадени позволения за градежи на плаж Корал. При решенията на висшите административни съдии по тях няма спорна процедура.

Десетки са и делата във Върховен административен съд с претенции за оповестяване на незначителност на позволения за градежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила длъжностен надзор за тяхната правомерност.

Закон за устройство на територията, член 156. (Изм. - Дъждовни води, бр. 82 от 2012 година, в действие от 26.11.2012 г.) (1) Издадените позволения за градеж и заповедите за допълнението им по член 154, алинея 5 дружно с утвърдените капиталови планове, както и разрешенията за градеж в случаите по член 147, алинея 1 могат да се анулират единствено по правомерност при подадена тъжба от заинтересуваното лице в периода по член 149, алинея 3 или при служебна инспекция от органите на Дирекцията за народен строителен надзор в 14-дневен период от уведомяването им по реда на член 149, алинея 5.

(2) Органите на Дирекцията за народен строителен надзор ревизират служебно сходството на издадените позволения за градеж и утвърдените капиталови планове, когато такива се изискват, с предвижданията на настоящия обстоен организационен проект.

(3) При констатиране на нарушавания по алинея 2, както и на други нарушавания, водещи до незаконност на издадените строителни бумаги, началникът на Дирекцията за народен строителен надзор или упълномощено от него длъжностно лице анулира с стимулирана заповед разрешението за градеж и утвърдените капиталови планове.

(4) Заповедите на началника на Дирекцията за народен строителен надзор по алинея 3 могат да се апелират по реда на член 215.

(5) Влезлите в действие позволения за градеж не подлежат на анулация.

Чл. 149 алинея

(5) (Изм. - Дъждовни води, бр. 82 от 2012 година, в действие от 26.11.2012 година, изм. - Дъждовни води, бр. 101 от 2015 г.) Органите, издали позволение за градеж, уведомяват документално съответните органи на Дирекцията за народен строителен надзор по местоположение на градежа за издадените позволения за градеж и заповеди за допълнението им по член 154, алинея 5 и изпращат копия от тях в 7-дневен период от издаването им. Към тях се ползват копия от текстовата и графичната част на настоящия обстоен организационен проект и копие от визата за планиране, когато такава се изисква ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР