Регионална кръгла маса ще се опита да помогне за решаване

...
Регионална кръгла маса ще се опита да помогне за решаване
Коментари Харесай

Турция протяга ръка към североизтока ни

Регионална кръгла маса ще се опита да помогне за решение на най-наболелите проблеми на вложителите в Североизточна България.

Очаква се на нея най-активни да бъдат турските компании, които са измежду най-големите работодатели в тази част на страната.

Освен локалните управляващи, ще бъдат поканени също представители на министерствата на образованието, стопанската система, труда и обществената политика. Фокусът ще бъде върху развиването на човешкия капитал – професионалното образование и преквалификацията на фрагменти за промишлеността в региона.

За това се договориха министър председателят акад. Николай Денков и посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок.

Двамата разискаха главните компликации пред турския бизнес в България и опциите за тяхното превъзмогване.

Предмети на диалога бяха визовият режим и дефицитът на квалифицирана работна ръка, комбиниран със комплицираните процедури за импорт на служащи от трети страни.

Посланик Секизкьок изрази интереса на турския бизнес към присъединяване в модернизацията на българската военна индустрия, както и в оборудването на българската войска.

Акад. Денков и неговата гостенка отделиха особено внимание на защитата на общата граница и намаляването на незаконната миграция – един от главните цели на българското държавно управление.

Турската страна пое уговорката да сътрудничи интензивно за понижаване на мигрантския поток към България.

От своя страна министър председателят даде обещание да се търсят способи за облекчение на директния трафик на турски жители през страната ни, който е изключително натоварен през лятото.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР