Регионална библиотека Пейо К. Яворовул. Булаир N100 коментара за Регионална

...
Регионална библиотека Пейо К. Яворовул. Булаир N100 коментара за Регионална
Коментари Харесай

Интерактивна демонстрация върху пясъчна кутия показва на учениците до какво могат да доведат наводненията

Регионална библиотека Пейо К. Яворовул. " Булаир " N10

0 коментара за Регионална библиотека Пейо К. Яворов Детският отдел на Регионална библиотека " Пейо Яворов " - Бургас предлага на преподаватели и възпитаници нова интерактивна форма за учене и развлечение посредством пясъчна кутия. Тя е пособие, което демонстрира образно по какъв начин се трансформира релефът - по какъв начин се образуват високите планини, по какъв начин се появяват водоемите и така нататък

Чрез " игра " със специфичния кинетичен пясък и с помощта на специфичен програмен продукт, децата могат да " основават " релефа, да вършат карти и да покажат самостоятелно или групово своето познание. Могат да " пускат " дъжд и даже да изригват вулкани. Но още по-интересно е, че с помощта на опцията " да вали " върху пясъчната кутия, децата елементарно могат да видят какъв е резултатът от наводненията, какво се случва, в случай че се усили прекалено много равнището на водата и каква е ролята на влажните зони. Така образованието ще стане още по-полезно и ще приготвя учениците образно за това какви са последствията от климатичните промени върху нас, хората, и върху нашия живот. Районът към Бургас е плодороден за сходни опити, тъй като с всички влажни зони, с които е заобиколен (Атанасовско езеро, Вая и Мандра, в това число и Черно море), елементарно може да се трансформира в демонстрационна повърхност за провокациите и изгодите от влажните зони.

Идеята е да се образува екологично мислене и привички измежду децата и учениците, да се увеличи разбирането им за взаимовръзките в другите екосистеми и ролята на индивида в тези процеси. Проектът е ориентиран към деца, възпитаници, студенти и преподаватели, хора с интерес в региона на екологичните промени и проблеми.

В момента в залата, където е инсталирана кутията, е ситуирана и част от изложбата " Миграции " на Българска фондация Биоразнообразие, която споделя във снимки и забавни графики и текстове любопитни обстоятелства за климатичните промени и за хората, които все по-често последните години напущат домовете си в бягство от наводнения, суши и други тежки климатични последици. При интерес от страна на учебните заведения цялата галерия (която включва 22 табла и показва и миграцията при животните) може да гостува на уместно и налично място при тях.

Достъпът до кутията в Детския отдел на Регионалната библиотека е свободен всеки ден от 9.00 до 17.30 часа, а в случай че сте с проведена група, е добре да се обадите авансово на тел. 056 86 09 04, с цел да ви включат в графика за визити.

Пясъчната кутия е закупена и инсталирана с помощта на плана " Опознай Земята - пази я! ", финансиран от фондация " Глобални библиотеки ", в който Република България " Пейо Яворов " си партнира с Българска фондация Биоразнообразие.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР