Регионална библиотека Пейо К. Яворовул. Булаир N100 коментара за Регионална

...
Регионална библиотека Пейо К. Яворовул. Булаир N100 коментара за Регионална
Коментари Харесай

Откриват изложба в памет на бургаския художник Стефан Марков на 9 октомври

Регионална библиотека Пейо К. Яворовул. " Булаир " N10

0 коментара за Регионална библиотека Пейо К. Яворов Събитието е част от Порт Прим Арт Фест и е с хазаин най-стария културен институт в Бургас: Регионалната библиотека

На 9 октомври (вторник) от 18:00 часа в най-стария културен институт на Бургас – Регионалната библиотека, ще бъде открита галерия в памет на бележития художник Стефан Марков. Освен платна на бургаския занаятчия, тя ще включва и показване на изданията с негови превъзходни илюстрации на " Кентърбърийски разкази " и " Записки по българските въстания ". След формалното разкриване експозицията ще краси пространствата на Регионалната библиотека " П. Яворов “ на улица Булаир до края на октомври, като добре пристигнали да я видят са всички искащи бургазлии и посетители на града.

Изложбата на огромния наш график Стефан Марков е част от събитията, включени в афиша на Порт Прим Арт Фест 2018. Патрон на  второто издание на фестивала е превъзходната актриса Татяна Лолова. В дните от 8 до 13 октомври в това число културният конгрес ще срещне Бургас с изкуствата кино, спектакъл, живопис, литература, музика, света на виновността и други. Инициатор, уредник и спонсор на фестивала е Гранд Хотел и СПА Приморец, с общителното подпомагане на община Бургас. Локациите, които Порт Прим Арт Фест обгръща, са знакови за морския град, в това число най-старият културен институт на Бургас, който ще е сцена на паметната галерия на Стефан Марков.

Именитият бургаски художник, прочут измежду приятелите си като Боеца, приключва компетентност " Графика " в Националната художествена академия през 1967 година В началото това е и попрището, в което се изявява най-силно – експериментирайки с графичните технологии и илюстрацията. След години обаче уголемява посоката си и самоуверено се гмурка в нови – и типичен, и пробни – неразучени територии на живописта, пастела, акварела и смесените техники, като даже самичък ръчно подготвя специфичната хартия, на която твори.

Работи като художник в списание ЛИК от основаването му през 1965 година до закриването му през 1992. Това е плодородна почва, на която развива и демонстрира пред публиката влечението си към дизайна на книжното тяло. От този интервал са и едни от най-впечатляващите му илюстрации: тези към изданията на " Кентърбърийски разкази " на Джефри Чосър и " Записки по българските въстания " на Захари Стоянов. Днес те са  класика, която показва  по какъв начин комбинацията от нюх и вътрешен глас, познания и умения, гений, познаване и респект към създателите и творбите им, към съответната ера и просвета, даже към бита и костюмите се  трансформира в зашеметяващи графики.

Редица влиятелни галерии търсят непрекъснато контакт с него и провеждат независими изложения на творбите му. Сред тях са Софийската изложба " Ирида ", " Хитсучи " в Япония, френските " Овер-сюр-Оаз " и " Норд ест " и други. Платната му са радвали публиката в многочислени страни по света, измежду които Финландия, Съединени американски щати, Русия, Германия, Швейцария, Португалия, Австрия и други. 

Пътят на Стефан Марков е посипан освен с многочислени изложения, само че и с редица авторитетни награди. Първата от тях получава през 1972 година Следват призове от родни и непознати състезания, измежду които огромната премия на Съюза на българските художници " Борис Ангелушев " (1986), сребърни плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетни дипломи от Международния конкурс " Ел Ферол " в Испания (1989 и 1991), премия на журито от графичното биенале в Маастрихт, Холандия (1993) и специфична премия на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997). Днес на негово име има учредена премия – плакет за млад график – " Стефан Марков “, която се връчва от Съюза на българските художници на годишната галерия " Малки графични форми “.  

Определят Стефан Марков и като художник на антитезите – от тъгата и носталгията по опустошения традиционен и сантиментален свят до детонацията на модерните, нови времена. Морето е централна тематика за няколко серии произведения на създателя от края на 80-те и началото на 90-те години. От платната на бургаския художник, оставил морето в родния град и работещ в столицата, надничат риболовен лодки, самотни кейове, далечни острови, потънали кораби, талази и пясък и безброй морски жители. Тези картини се характеризират със мощен сантиментален акцент и изчистени линии, които описват истории – безмълвни и съзерцателни.

Един от най-значимите български графици, илюстратори, художници от втората половина на XX век: това е Стефан Марков. Вижте неговия свят посредством творбите му, подредени в Регионална библиотека " П. Яворов “, улица Булаир. На откриването на изложбата (9 октомври от 18:00 часа) ще участват брачната половинка му Ева Стефанова и техният наследник Младен Марков. Експозицията със свободен вход е част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест 2018.

Другите за Стефан Марков:

Юлия Петрова: "... Все повтаряше, че всяка картина е остров, който му оказва помощ да се избави от битовата грозотия. У тях, в ателието му преглеждахме и последните му произведения върху ръчна хартия, която самичък приготвяше по остаряла технология, дружно с дребния си наследник Младен и жена си Ева. "... " Той умееше да събеседва, надалеч от злословия, лъжи, двуличие и суетност... И най-обикновената преживелица при него бе занимателна и смешна, думите му бяха другост: разнообразни, сочни, отвън клишето, тъй като опитът му в изкуството и живота, това, което са му дали положителните другарства в Бургас, китарата, останала с две струни, песните на Жорж Брасенс, са една другост и една мярка, която прави индивида незаместим... "

Весела Родоева: " Стефан Марков бе романтик с необуздаема човешка и креативна виталност. Успяваше да ни очарова с южняшкия характер и сините си очи, да ни увлича с оптимизма си в търсене на повече светлина. "

Чавдар Попов: " Не са доста тези модерни български художници, които по този начин несъмнено и изрично, освен това по натурален и непоказен метод, са наложили своето наличие в артистичния живот на страната през последните години както Стефан Марков. "... " Той не престава да ни изненадва и да ни удивлява с духовната сила, която излъчва неговото изкуство. "

Ружа Маринска: " Изборът на Стефан Марков – и това през днешния ден осъзнаваме с особена изясненост – беше заслужен. Като актьор той отбрани своя персонален и личностен нравствен периметър. Той съумя да развие и потвърди дарбата си на роден художник, без да направи компромис с официозните, въпреки и влиятелни модели. Изкуството му звучеше все по този начин достоверно и излъчваше същата слънчевост, с която го познавахме. Иска ми се да имам вяра, че това и такова изкуство ще остане в ценностната канара и на бъдещите генерации. "

РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар!Още вести от Любопитни вести: Трима от " ВИП Брадър " вкарани в психото след следващата порция дра...09:54 / 27.09.2018 Орхан Мурад съпостави Сузанита с Лили Иванова08:40 / 27.09.2018 Зрители подозират в машинация " ВИП Брадър " поради напускането на Ван...22:25 / 26.09.2018 Близначката Алекс отсвири някогашния на Соня Васи12:43 / 26.09.2018 Жестока санкция за Нова тв поради " ВИП Брадър " 10:57 / 26.09.2018 Криско: Срам ме е от порноклипчето с мое присъединяване!10:07 / 26.09.2018
ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [22] Новини от през вчерашния ден [44] « Септември 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед123456789101112131415161718192021222324252627282930 Виж още: Жестока покруса! Млад мъж почина, бягайки от пожар в центъра на Бургас15:34 / 26.09.2018 Злоупотребява ли баба Серафима от манастира край " Меден рудник “ с щедростта на бургазлии?12:54 / 26.09.2018
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР