Регионална библиотека „Гео Милев“ приключи работа по проект „Портал и

...
Регионална библиотека „Гео Милев“ приключи работа по проект „Портал и
Коментари Харесай

Библиотеката в Монтана създаде краеведски интернет портал

Регионална библиотека „ Гео Милев “ завърши работа по план „ Портал и читателска зона „ е-Северозапад “, осъществен с финансовата поддръжка на Министерството на културата по Правилата за разпределение на спомагателни средства на районните библиотеки от държавния бюджет, в осъществяване на контракт РД11-06-357/13.10.2020 година с Министерство на културата.
В рамките на плана са основани портал и читателска зона „ е-Северозапад “, който обезпечава виртуален достъп до достоверното културно завещание, прелестните естествени забележителности и богатото историческо минало на района.
Порталът съдържа цифрова краеведска информация за 11-те общини на област Монтана: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамянов, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово.
Събраните данни са групирани в няколко съществени раздела: Селища, Природа и екология, История, Бит и просвета, Личности и Местен щемпел.
В Портал „ е-Северозапад “ са оповестени ръкописи на поселищни изследвания, архивни периодически издания, фотоси и изложение на исторически места, военни монументи, археологически обекти и архитектурни комплекси.
Със съдействието на читалищните библиотеки е събрана информация за достоверни фолклорни празници и традиции, музикални обичаи и етнографски особености по места. Включени са и национални и интернационалните събори и фестивали, провеждани в региона. Систематизирана е библиографска и фактографска информация за известни персони от региона- писатели, художници, артисти и композитори. Създаден е електронен библиографски справочник „ Фолклорна групировка „ Торлашки напеви “.
В партньорство с Регионален исторически музей - Монтана е основана цифрова сбирка „ в. Наше слово “.
Информационният масив на портал „ е-Северозапад “ ще продължи да се добавя и обогатява с новооткрита или от време на време обработена информация.
В рамките на плана, във фоайето на библиотеката, е основана читателска зона, оборудвана с компютърна настройка и смарт TV, с цел да могат потребителите без достъп до Интернет да употребяват наличното цифрово наличие.
Порталът „ е-Северозапад “ е наличен посредством Интернет страницата на библиотеката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР