Регионален център за развитие на социалната икономика бе открит във

...
Регионален център за развитие на социалната икономика бе открит във
Коментари Харесай

Откриха коледен базар на социални предприятия във Варна

Регионален център за развиване на обществената стопанска система бе открит във Варна с Коледен базар-договаряне, наименуван „ Експо Варна: Купи с идея “. В него вземат участие близо 10 обществени предприятия в региона. Те оферират своите артикули, които са направени от хора от уязвими групи - с нарушена работоспособност или с увреждания.

Едно от първите обществени предприятия в морския град е пекарна „ Радост ”.

„ Пекарната бе основана с концепцията едни хора да могат да си създадат самун и да не са толкоз безпомощни. Претърпяхме развиване, само че няма резистентност, която е нужна за развиването на общественото предприемачество посредством публични поръчки ”, съобщи ръководителят на едноименната фондация Нарине Банкова.

С продажбата на разнообразни ръчно направени предмети някои фондации финансират свои стратегии.

„ За нас е значимо да поддържаме планове, които дават късмет на деца със синдром на Даун да се развиват. Такива планове са приспособеното плуване, физиотерапията, музикотерапията и арт заниманията. Чрез продуктите, които сътворяваме, можем да осигурим безвъзмездни тренировки и лечения ”, изяснява Силвена Христова от „ Живот със синдром на Даун ”.

„ С помощта на родители, чиито деца посещават „ Карин дом ”, имаме опция да сътворяваме коледни артикул. Средствата, които генерираме, ги насочваме към спомагателна терапия на децата. Основната обществена идея на общественото ни дружество е да подкрепим фамилията ”, добавя Борислава Черкезова от „ Карин дом ”.



Към сферата на услуги са ориентирани други обществени предприятия.

„ В Социална чайна даваме опция на младежите без родители да създадат първите си стъпки на пазара на труда. Стараем се да придобият дисциплинираност, почитание и мотивация. В заведението предоставяме опция на хората да седнат с децата си или с другари, да играят бордови игри или да участват на потребно събитие, а младежите имат действителния късмет да обслужват клиентите ”, декларира СтелиянаТончевска.

В бистро „ Кредо ” се трудят 15 души с увреждания, които оферират кетъринг услуги, прибавя Весела Панова.

По време на коледния базар за представителите на бизнеса е планувано особено договаряне, на което те могат да поръчат на обществени предприятия нужните им коледни дарове.Базарът е ситуиран в някогашната постройка на ДЗИ на ул. " Цар Симеон I " 26.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР