Регионален исторически музей - Русе подготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО

...
Регионален исторически музей - Русе подготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО
Коментари Харесай

Деца ще изучават с ново помагало флората и фауната в Русенска област

Регионален исторически музей - Русе приготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО пособие за часовете по музейна педагогика. Богато илюстрованото, цветно издание съдържа няколко обучителни модула, обхващащи четирите сезона – пролет, лято, есен и зима. Множество схеми, рисунки и фотоси на растителни и скотски типове разкриват благосъстоянието на флората и фауната в района от разнообразни столетия, като пресъздават взаимовръзката на индивида с природата. Книгата съдържа също осведомителни текстове, пригодени за деца, познавателни игри и въпроси, любопитни обстоятелства за малко познати процеси и феномени. Целта е приемане на трайни познания у подрастващите, свързани с естественото разнообразие в България и възпитаване на виновни за опазването на околната среда младежи.
Помагалото ще е лидер на посетителите за експозицията „ Екомузей с аквариум “, като им оказва помощ да се ориентират бързо и елементарно измежду витрините и диорамите на етажите на музея. Така те ще научат за сбирките на Екомузея, тяхното образуване, попълване и запазване.
Ценният справочник в Екомузея разказва в елементи, създадени и тествани към този момент обучителни модули, завършени в годишен цикъл от събития в четирите сезона:
Модул „ Пролет “ се концентрира върху птиците. Подрастващите научават за другите типове, техните местообитания и метод на хранене. В практическата част в зала „ Блатна екосистема “ на музея учениците влизат в ролята на водоплаващи и водогазещи птици с плавници и кокили.
Модул „ Лято “ подчертава върху проучване на благосъстоянието от дунавски риби. В аквариума на Екомузея децата опознават най-разпространените типове, техните наименования, получават информация за риболова и рибарските общности. В практическата част въоръжени с въдици, участниците ловят риби и ги разделят в другите водни басейни, съгласно типа им – сладководни или соленоводни. След приключването на улова, рибите се разпределят в Червената книга за рибите.
Модул „ Есен “ има за цел да опише за тайнствения живот на прилепите – къде се срещат, с какво се хранят, по какъв начин се развъждат и ориентират, и за какво е значимо да ги пазим. В практическата част децата влизат в ролята на прилепи като се пробват да се ориентират, преминавайки през особено построен сензорен тунел. Също по този начин създават глинени макети на летящите бозайници.
Модул „ Зима “ напомня тематиката за „ ледената ера “ и изчезналите скотски типове. Децата преглеждат експонираните находки на мамути и мастодонти, по кое време са живели тези типове, по какъв начин са съжителствали с хората и за какво са изчезнали. Представена е също информация за науката палеонтология, типовете миди и охлюви, изчезнали преди милиони години, пещерната мечка. В практическата част участниците строят барака с макети на мамутски кости.
Автори на помагалото са шефът на музея проф. Николай Ненов, уредниците в отдел „ Природа “ Венцеслав Петков и Красимир Киров и музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева. Книгата е част от план „ Културна екосистема. Човек и природа - музейни просветителни модули “, осъществен от РИМ - Русе с поддръжката на Министерството на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР