Регионален исторически музей – Русе издава книгата „Гласове от Русе

...
Регионален исторически музей – Русе издава книгата „Гласове от Русе
Коментари Харесай

Книга представя историята на взаимоотношенията между Русе и Добруджа

Регионален исторически музей – Русе издава книгата „ Гласове от Русе за Добруджа “. Автори са Мариана Димитрова и проф. доктор Николай Ненов.
Възникването, развиването и разрешаването на Добруджанския въпрос е исторически значимо освен за България като цяло, само че и изключително за Русе. Този развой рефлектира остро измежду русенци, с оглед трайните икономически и културни връзки с тази остаряла българска територия. Присъединяването на Южна Добруджа към Румъния след Ньойския контракт е една от основните аргументи за спада в икономическото развиване на крайдунавския град, само че връщането й към България през 1940 година е обвързвано с възобновяване на града като регионален център и стопанското му развиване.
Книгата показва забавни епизоди от активността на Вътрешната Добруджанска революционна организация (ВДРО) в Русе. Тя е илюстрирана с фотографии от фонда на Регионален исторически музей – Русе, от Държавен списък - Русе и други източници, само че на първо място от персоналния списък на Иван Хаджииванов, един от първите ръководители на ВДРО. Авторите са употребявали, етнографски изследвания на терен, оповестени мемоари и записки на добруджански дейци и преселници, както и последните научни изявления за водещата роля на ВДРО в Русе като център на националната битка за връщането на Южна Добруджа към България, в контраст с комунистическата ДРО.
Посланици на Добруджа стават професорите Михаил Арнаудов и Петър Мутафчиев, поети и писатели като Дора Габе и Добри Немиров, духовници като Доростоло-Червенски митрополит Михаил, офицерите Асен Тошев и Георги Купов, артистът Сава Огнянов, швейцарецът Луи Айер, приел България за втора татковина, както и други русенци, за които ще научим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР