Регионален исторически музей - Бургас се включва и тази година

...
Регионален исторически музей - Бургас се включва и тази година
Коментари Харесай

На 30 септември за последно, но безплатно, могат да бъдат разгледани гостуващите в Бургас музейни изложби

Регионален исторически музей - Бургас се включва и тази година в Европейските дни на наследството със лична културна стратегия. Тя стартира с научната конференция " Българските бежанци в Бургас и района 1878 - 1945 година " и ще приключи на 30 септември (събота) с безвъзмезден достъп до музейните експозиции.

Това е и последният ден, в който посетителите ще имат късмет да видят златните гостуващи изложения в Археологическия музей (Бургас, ул. Богориди 21) - " Най-старото злато в Европа - съкровищата на Варненския халколитен некропол " от РИМ - Варна, " Тракийското богатство от Борово " от РИМ - Русе и " Съкровището от Надсентмиклош " от НИМ - София.

От 1 октомври експозициите на Бургаския музей ще преминат към зимното си работно време: вторник до събота от 9:00 до 17:00 часа, неделя и понеделник - почивни.

Идеята за " Европейски дни на наследството " поражда през 1985 година по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното завещание, проведена от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един сполучлив френски опит за ден на отворените порти до културното завещание да бъде прибавен и в други страни на континента.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна спогодба, са част от самодейността, повишавайки осведомеността на своите жители за културното разнообразие на Европа. С течение на времето Европейските дни на наследството се трансфораха и в механизъм за одобряване на публичната роля и значимостта на достигналите до нас културни полезности. В провеждането на Дните се включват интензивно участници от всички възрасти, като изключително внимание се отделя на учениците и младежите. Европейските дни на наследството са взаимна самодейност на Съвета на Европа и Европейския съюз. Министерството на културата на Република България е координатор и главен уредник за страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР