Регионален фонд за градско развитие АД и Банка ДСК АД

...
Регионален фонд за градско развитие АД и Банка ДСК АД
Коментари Харесай

Габрово стартира 4 проекта с подкрепата на Регионалния фонд и Банка ДСК


Регионален фонд за градско развиване АД и Банка ДСК АД подписаха съглашения с община Габрово за развиването на града в границите на четири плана - за възобновяване и основаване на модерни условия за изобретателен културен туризъм в Регионалния етнографски музей навън „ Етър “, за реновиране на Регионален исторически музей, за развиването на сувенирен магазин в Музей на хумора и сатирата, за финансиране покупката на електрически рейсове. Стратегическата цел на тези планове е да се привлекат още веднъж и още веднъж повече гости и по-гостоприемно и дейно да се оползотвори капацитетът и преимуществата на града.

Проектът за възобновяване, реституция, консервация и основаване на модерни условия за изобретателен културен туризъм в Регионалния етнографски музей навън „ Етър “ е финансиран с 3,1 благ. лв..

„ Етърът “ е изрично един от най-успешните музеи в България. Проектът планува реституция на оборудванията, задвижвани с вода; ремонт на Кръстникколчов хан; реституция и преустрояване на хотел „ Странноприемница “ в база за настаняване с конферентен център, музейна администрация и фондохранилища; разширение на местата за паркиране; слагане на осведомителни табели, съобразени с новата графична и образна еднаквост на музея; художествено осветление; нова открита сцена и нов музеен детски център. Всяка една от тези действия е съобразена с архитектурната специфичност и културните особености, присъщи за музей „ Етър “. Заложени са и редица действия по популяризирането на музея, създаване на туристически артикули, за възстановяване уменията на личния състав, развиване на интерактивни атракции за гости и други Бюджетът на плана е близо 10 млн. лева, от които към 7 млн. лева са грантов запас, обезпечен от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020 и 3,1 млн. лв. – нисколихвен заем от РФГР и Банка ДСК. Срокът за осъществяване на плана е 2 години.

Проект „ РИМ-ГАБРОВО - ПОЗНАНИЕ, УЧАСТИЕ, ПРЕЖИВЯВАНЕ " е ориентиран към реновиране на Регионален исторически музей - Габрово и включва ремонт на постройката на музея, основаване на нови непрекъснати експозиции и обогатяване на съществуващите, в допълнение съоръжение на ателието за реституция и консервация, отделяне на център за работа с деца, в който ще се конфигурира интерактивен екран за нареждане на исторически пъзели и игри, свързани с националната история и с историята и традициите на Габрово. Инвестицията, в размер на 1,6 млн. лева е обезпечена с грант от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и заем от Фонд за градско развиване Север и Банка ДСК,който е 250 хиляди лв.. Музеят е една от най-старите културни институции в Габрово и е правоприемник на музея на Априловската гимназия, основан още през 1883 година



Финансирането на сувенирен магазин в Музея на хумора на стойност 80 хиляди лева наподобява дребно на фона на субсидираните от страната и общините музейни бюджети в България. Но, Габрово, Музеят и Регионалният фонд биха желали да споделят значимата си горделивост от договарянето на чист заем за български музей, което евентуално се случва за първи път в българската история. Ценността на този заем не е просто в облекчаването на обществените, общински и държавни финанси, а в управническите качества на общината и музейното управление, които показват отговорност, упоритост и изобретателна самостоятелност. Това, от своя страна, е най-хубавият залог за развиване на едно от най-големите ни благосъстояния - цивилизационната стойност на земята, на която живеем и неповторимите качества на хората. В рамките на плана до края на 2020 година съществуващият музеен магазин ще придобие изцяло нов и хубав тип и ще усъвършенства асортимента си с неповторими, красиви и шеговити сувенири, книги, репродукции и други развеселяващи и вдъхновяващи предмети. Новият магазин ще бъде първият по рода си в България, освен поради необикновените качества на неговата организация и ръководство, а и тъй като ще се развива и като първият онлайн музеен магазин в страната.



Финансирането на последният детайл на плана Интегриран градски превоз на Габрово бе контрактувано още през м. февруари, когато Община Габрово, Регионален фонд за градско развиване АД и Банка ДСК подписаха контракт за заем за сумата от 3,1 млн. лв.. Общата стойност на плана е близо 14 млн. лв., от които 9 млн. лв. са дотация от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020. Средствата от заема ще се употребяват главно за възнаграждение покупката на 3 електрически рейса и зарядни станции за тях, като рейсовете се чакат в Габрово до края на годината. По плана към този момент са приключени - реорганизация на значими детайли от пътната инфраструктура на основни места в града, създаване на система за ръководство на трафика и възобновяване на автопарка с 11 нови, изцяло оборудвани и екологични рейсове. Изпълнението на плана ще способства за развиването на резистентен градски превоз и реализиране на позитивно влияние върху качество на обслужване на пасажерите.

„ Габрово се оказа магическо място за нашата работа. Имате една от най-симпатичните и умни общински администрации, с които се работи основателно мъчно, само че съвсем постоянно с добър резултат. Предстоят ни още планове в града, като се надяваме да подкрепим и нови частни бизнес начинания. Напреднала фаза е построяването на финансирания от нас комерсиалният център за строителни материали на Парос ООД в индустриалната зона.

Искрено се надявам тук да се случи това за което работим от към този момент осем години. Да се случи това, което един честен и кадърен български бизнесмен ми сподели преди 6 -7 години: „ Работя, с цел да събудя родния ми град “. Оттогава все мисля, че работим, с цел да събудим градовете “, сподели Мартин Заимов, шеф на Регионалния Фонд за градско развиване.

 

Регионален фонд за градско развиване АД (РФГР, www.jessicafund.bg)

Регионалният фонд има мандат от Фонда на фондовете за ръководство на Фонд Север, част от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 в 17 града в северна България. РФГР кредитира частни и обществени планове при преференциални условия, което дава опция за осъществяване на планове с висока социална значителност, които мъчно биха били финансирани при обичайните банкови условия. Фонд Север е естествено продължение на самодейност JESSICA от Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 - 2013, чийто рециклиран запас остава разполагаем за възможни градски планове в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора.

Някои от най-значимите планове на Фонда, финансирани или към този момент контрактувани до този миг са: дружество за самун, дружество за автомобилни елементи, два плувни басейна, възобновяване на няколко читалища и общински зали, публичен паркинг, градски пазар, зоопарк, спортни уреди, градски превоз, възобновяване и създаване на нови индустриални и търговски площи.

Банка ДСК (www.dskbank.bg)

Традиционен водач в банкирането на дребно, Банка ДСК заема водещи позиции и в частното и корпоративно банкиране. Тя е финансовата институция с максимален брой клиенти, водач по доверие измежду потребителите на финансови услуги и измежду най-предпочитаните от студентите в страната работодатели.

Като съвременна компания с дълготрайна тактика за развиване и огромна цифрова промяна на бизнеса си, банката влага в развиването на новаторски офиси, съвременни артикули и персонализирани решения за своите клиенти. Това е и нейната стратегическа цел – да обезпечава извънредно потребителско прекарване, както и да показва своята отговорност към обществото посредством значимата си роля за устойчивостта и стабилността на българската банкова система.

В началото на 2019 година Банка ДСК завърши договорката по придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк и дъщерните й сдружения в България. След фактическото обединение на двете банки на 4 май 2020 година новата обединена банкова група се приближи до челната позиция по мярка активи и се трансформира в водач по мярка на депозити и кредитен портфейл, като разполага с най-голямата клонова и банкомантна мрежа, и новаторски канали за банкиране.

За Фонд на фондовете:

Фонд на фондовете ръководи средствата от 1.2 милиарда лв. по четири оперативни стратегии: Оперативна програма “Развитие на човешките запаси “, Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност “, Оперативна програма „ Околна среда “ и Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Основната активност на Фонд на фондовете е структурирането и ръководството на финансови принадлежности, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, през програмния интервал 2014-2020. Финансовите принадлежности са различен метод на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз.

Насочени към планове, които евентуално биха могли да стартират да се самоиздържат, те обезпечават капиталова поддръжка посредством заеми, гаранции или дялово присъединяване. По този метод се оказва поддръжка на бизнеса и обществените институции за икономическо развиване. Финансовите принадлежности дават опция за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат употребявани наново.

Фонд на фондовете избира финансови медиатори – банки, фондове, кредитни и други финансови институции. От своя страна определените финансови мениджъри активизират спомагателен частен капитал и доста усилват обществения запас, който посредством тях доближава до крайните получатели.

Всички средства, планувани по посочените нагоре оперативни стратегии за финансовите принадлежности, са обединени в общ Фонд на фондовете, като ФМФИБ ЕАД е сдружението, коeто го ръководи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР