Регионален фонд за градско развитие АД и Банка ДСК АД

...
Регионален фонд за градско развитие АД и Банка ДСК АД
Коментари Харесай

С подкрепата на Регионалния фонд и Банка ДСК, Габрово стартира подобрения в музей „Етър“, Регионален исторически музей, Музей на хумора и сатирата и финализира проекта за Интегриран градски транспорт в града

Регионален фонд за градско развиване АД и Банка ДСК АД подписаха съглашения с община Габрово за развиването на града в границите на четири плана - за възобновяване и основаване на модерни условия за изобретателен културен туризъм в Регионалния етнографски музей навън „ Етър “, за реновиране на Регионален исторически музей, за развиването на сувенирен магазин в Музей на хумора и сатирата, за финансиране покупката на електрически рейсове. Стратегическата цел на тези планове е да се привлекат още веднъж и още веднъж повече гости и по-гостоприемно и дейно да се оползотвори капацитетът и преимуществата на града.

Проектът за възобновяване, реституция, консервация и основаване на модерни условия за изобретателен културен туризъм в Регионалния етнографски музей навън „ Етър “ е финансиран с 3,1 благ. лв..

„ Етърът “ е изрично един от най-успешните музеи в България. Проектът планува реституция на оборудванията, задвижвани с вода; ремонт на Кръстникколчов хан; реституция и преустрояване на хотел „ Странноприемница “ в база за настаняване с конферентен център, музейна администрация и фондохранилища; разширение на местата за паркиране; слагане на осведомителни табели, съобразени с новата графична и образна еднаквост на музея; художествено осветление; нова открита сцена и нов музеен детски център. Всяка една от тези действия е съобразена с архитектурната специфичност и културните особености, присъщи за музей „ Етър “. Заложени са и редица действия по популяризирането на музея, създаване на туристически артикули, за възстановяване уменията на личния състав, развиване на интерактивни атракции за гости и други Бюджетът на плана е близо 10 млн. лева, от които към 7 млн. лева са грантов запас, обезпечен от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020 и 3,1 млн. лв. – нисколихвен заем от РФГР и Банка ДСК. Срокът за осъществяване на плана е 2 години.



Проект „ РИМ-ГАБРОВО - ПОЗНАНИЕ, УЧАСТИЕ, ПРЕЖИВЯВАНЕ " е ориентиран към реновиране на Регионален исторически музей - Габрово и включва ремонт на постройката на музея, основаване на нови непрекъснати експозиции и обогатяване на съществуващите, в допълнение съоръжение на ателието за реституция и консервация, отделяне на център за работа с деца, в който ще се конфигурира интерактивен екран за нареждане на исторически пъзели и игри, свързани с националната история и с историята и традициите на Габрово. Инвестицията, в размер на 1,6 млн. лева е обезпечена с грант от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и заем от Фонд за градско развиване Север и Банка ДСК, който е 250 хиляди лв.. Музеят е една от най-старите културни институции в Габрово и е правоприемник на музея на Априловската гимназия, основан още през 1883 година

Финансирането на сувенирен магазин в Музея на хумора на стойност 80 хиляди лева наподобява дребно на фона на субсидираните от страната и общините музейни бюджети в България. Но, Габрово, Музеят и Регионалният фонд биха желали да споделят значимата си горделивост от договарянето на чист заем за български музей, което евентуално се случва за първи път в българската история. Ценността на този заем не е просто в облекчаването на обществените, общински и държавни финанси, а в управническите качества на общината и музейното управление, които показват отговорност, упоритост и изобретателна самостоятелност. Това, от своя страна, е най-хубавият залог за развиване на едно от най-големите ни благосъстояния - цивилизационната стойност на земята, на която живеем и неповторимите качества на хората. В рамките на плана до края на 2020 година съществуващият музеен магазин ще придобие изцяло нов и хубав тип и ще усъвършенства асортимента си с неповторими, красиви и шеговити сувенири, книги, репродукции и други развеселяващи и вдъхновяващи предмети. Новият магазин ще бъде първият по рода си в България, освен поради необикновените качества на неговата организация и ръководство, а и тъй като ще се развива и като първият онлайн музеен магазин в страната.



Финансирането на последният детайл на плана Интегриран градски превоз на Габрово бе контрактувано още през м. февруари, когато Община Габрово, Регионален фонд за градско развиване АД и Банка ДСК подписаха контракт за заем за сумата от 3,1 млн. лв.. Общата стойност на плана е близо 14 млн. лв., от които 9 млн. лв. са дотация от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014 – 2020. Средствата от заема ще се употребяват главно за възнаграждение покупката на 3 електрически рейса и зарядни станции за тях, като рейсовете се чакат в Габрово до края на годината. По плана към този момент са приключени - реорганизация на значими детайли от пътната инфраструктура на основни места в града, създаване на система за ръководство на трафика и възобновяване на автопарка с 11 нови, изцяло оборудвани и екологични рейсове. Изпълнението на плана ще способства за развиването на резистентен градски превоз и реализиране на позитивно влияние върху качество на обслужване на пасажерите.

„ Габрово се оказа магическо място за нашата работа. Имате една от най-симпатичните и умни общински администрации, с които се работи основателно мъчно, само че съвсем постоянно с добър резултат. Предстоят ни още планове в града, като се надяваме да подкрепим и нови частни бизнес начинания. Напреднала фаза е построяването на финансирания от нас комерсиалният център за строителни материали на Парос ООД в индустриалната зона.
Искрено се надявам тук да се случи това за което работим от към този момент осем години. Да се случи това, което един честен и кадърен български бизнесмен ми сподели преди 6 -7 години: „ Работя, с цел да събудя родния ми град “. Оттогава все мисля, че работим, с цел да събудим градовете “, сподели Мартин Заимов, шеф на Регионалния Фонд за градско развиване.

(платено съобщение)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР