Регата за начинаещи ветроходци; планетарен клуб; интерактивна детска площадка за

...
Регата за начинаещи ветроходци; планетарен клуб; интерактивна детска площадка за
Коментари Харесай

Победителите в четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант вече са известни

Регата за начинаещи ветроходци; планетарен клуб; интерактивна детска площадка за безвредно придвижване в градска среда; обществена кухня за възрасатни хора; споделено пространство за учене в Студенски град – тeзи скорошни придобивки са единствено част от новите планове, спечелили поддръжката на Виваком в четвъртото издание на корпоративната стратегия VIVACOM Регионален грант .
13 са отличените планове и създателите им бяха наградени на публична гала. Конкуренията е била извънредно висока и журито е било много затруднено. Почти всички планове носят заряда, който желае и търси Виваком - да се трансформира общуването сред хората като става по-добро, да се трансформира средата или пък просто да бъдем по-щастливи.
Отличените планове ще получат поддръжка на обща стойност 60 000 лева . Освен финалистите, още един план, кандидатствал за поддръжка в Програмата, получава специфична премия от VIVACOM отвън в началото оповестения бюджет.
С програмата VIVACOM подкрепя развиването на районите в България и подтиква присъединяване на локалните общности, като дава грантово финансиране на цивилен организации, читалища, учебни настоятелства и настоятелства към детски градини от цялата страна, с цел да осъществят планове на локално равнище. Тя се реализира в партньорство с Българския център за нестопанско право.
Финалистите
В стратегия VIVACOM Регионален грант за 2018-2019 финалисти са:


• Народно читалище „ Любен Каравелов 1897 “, с. Куртово Конаре, с плана „ Да се опознаем! “
• Сдружение „ Закрилници “, Монтана, с плана „ Различията ни сплотяват “
• Фондация „ ПОдЛЕЗНО “, София, с плана „ Студентко “
• Фондация „ ФАР - Фабрика за разбори и решения “ с плана „ София – толерантна и многолика! “
• Сдружение „ Еквилибриум “, Русе, с плана „ Тактилна работилница за равни благоприятни условия в общността “
• Фондация „ Проект Северозапад “, с. Люти брод, общ. Мездра, с плана „ Стартиране на обществена кухня за възрастни хора “
• Сдружение „ Прегърни ме “, София, с плана „ Разбери ме “
• Фондация „ Лърн “, София, с плана „ Питай самоуверено “
• Сдружение „ Обсерватория за хрумвания 2Д “, Габрово, с плана „ Звезди градове “
• Народно читалище „ Пробуда – 1920 “, с. Копринка, общ. Казанлък, с плана „ По стъпките на траките “
• Сдружение „ Обединение за развиване на спорта и спортната просвета ФУУТУРА “, София, с плана „ Спортна Благотворителна Лига “
• Сдружение „ Морски състезателен клуб „ Сереко “, Царево, с плана „ На гребена на вълната “
• Народно читалище „ Отец Паисий-1927 “, с. Извор, общ. Радомир, за плана „ От сърцето и ръцете на баба “
Освен финалистите, спомагателна поддръжка от VIVACOM получи планът на Настоятелство „ Детска усмивка " към ЦДГ-14 във Враца – „ Детска галактика ".
Интересът
До крайния период през декември 2018 година за финансиране аплайват 259 цивилен хрумвания от всички 28 области на страната. Най-много – 161 оферти – са подадени от сдружения и фондации в социална изгода, следвани от читалища (70), настоятелствата на учебни заведения (17) и детски градини (11), регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в социална изгода. Преобладаващ е броят на предложенията, изпратени от градове (205), а плановите хрумвания, пристигнали от села, са 54.
Значителна част от получените хрумвания са с културно-образователна и обществена устременост, предвиждащи най-разнообразни действия и подходи за сливане на общностите, превъзмогване на разликите, осмисляне на всекидневието с почтени дела, атрактивни занимания и вдъхване на нов живот в старите традиции.
Освен за развиване на локалната общественост, в последните 4 години VIVACOM Регионален грант спомага за възстановяване на целия неправителствен бранш у нас. За четирите години, в които се организира, самодейността съумя да оформи общественост от дейни цивилен организации. Те споделят опит и хрумвания между тях, а с поддръжката на Български център за нестопанско право се образоват и надграждат знанията и уменията си по този начин, че да осъществят по-ефективно концепциите си. Ден преди огромното награждаване в актуалното издание на Гранта, спечелили от миналите три години се събраха дружно, с цел да разработят свои концепции по какъв начин VIVACOM може да надгради обществено-значимите си акции и да стане още по-социална, екологична компания и желано място за работа. Идеите им ще залегнат в дълготрайната политика за стабилно развиване на телекома.
Наградените

Сдружение „ Закрилници " от Монтана получава поддръжка за основаване на обществено дружество в поддръжка на младежи с интелектуални усложнения . Основните действия, с които ще бъдат ангажирани младежите, са разработване на пчелни кошери, развъждане на пчели и извличане на мед, а създаденият мед ще бъде продаван в поддръжка на обществената идея.
Фондация ПОдЛЕЗНО, София , печели с плана „ Студентко “ за основаване на първото споделено пространство за учене в Студентски град по модел на споделените пространства за работа (co-working). Организацията желае да помогне за решаването на казуса с неналичието на библиотеки и читални, пространства за учене, екипна работа, продан на хрумвания и срещи на студенти със сходни ползи в Студентски град. Мястото ще бъде отворено непрекъснато и в него младежите ще могат да се концентрират върху образованието си, ще създават взаимни планове и ще получават нови познания и умения.
Морски състезателен клуб „ СЕРЕКО “, Царево , ще бъде „ На гребена на вълната”. Това е името на плана за образуване на регата за начинаещи ветроходци . В нея ще вземат участие всички деца, трениращи неотдавна в Морския клуб, както и деца от други спортни клубове. Според СЕРЕКО, сериозен проблем е неналичието на благоприятни условия за присъединяване в надпревари на деца от клуба, които упражняват от 1-2 години и не са част от неговия внушителен тим.

Народно читалище „ Отец Паисий-1927 " в с. Извор , общ. Радомир, взаимно с учебното заведение в селото ще сътвори условия, в които децата, благодарение на възрастни хора, да учат български фолклорни празници, традиции и обичайна празнична софра, обвързвана с тях. Предвижда се обзавеждане и съоръжение на кухня в учебното заведение, където всеки петък бабите от селото ще гостуват, с цел да учат децата по какъв начин да подготвят обичайни български ястия и да им описват за обичайните празнични обреди. Предвиждат се още шест взаимни събития – за празниците Варвара, Игнажден, Велики, Четвъртък, Благовец, Сурова, Поклади – както и основаване на книги „ Рецептите на баба " и „ Ритуали и обреди в село Извор “.

Снимки: Actualno.com/Милена Славкова
Фондация Лърн, София , ще сътвори платформата „ Питай самоуверено " към известния измежду младежите уебсайт loveguide.bg . Тя ще свързва лекари и терапевти с младежи от Пловдив, Стара Загора и Бургас. Идеята е децата да могат да получат съвет, да запишат час за обзор, консултация или терапия по тематиките на съзряването и половото здраве, половите връзки, издевателството в учебно заведение или онлайн, питателните разстройства и други Екипът на фондацията получава всяка седмица десетки запитвания от младежи по тези въпроси.
Народно читалище „ Любен Каравелов 1897 ", с. Куртово Конаре , обл. Пловдив, с плана „ Да се опознаем!” ще приобщава чужденците мигранти , които живеят в селото, към живота на локалната общественост. Читалището ще реализира това посредством изследване и определяне на контакт с всички заселили се в селото чужденци, ще провежда взаимна фотоизложба, ще организира и разгласява изявленията с тях и ще провежда тематични вечери „ Да се срещнем с…”. Чужденците ще бъдат включени и в дейностите на обичайния „ Куртово Конаре фест.
Сдружение „ Прегърни ме “ от София с план „ Разбери ме “ ще помогне на 18 деца от институции и от обществено слаби фамилии да се срещнат с специалността радиожурналист по време на едноседмична креативна почивка в Трявна. Там децата ще се срещнат с водещи български радиожурналисти и ще приготвят дружно радиопредаване, което ще бъде излъчено по Дарик радио. Чрез плана организацията цели да стимулира децата да продължат образованието си, да ги насърчи да развиват потенциала си и да им даде нови хрумвания за професионална реализация.
Фондация „ ФАР - Фабрика за разбори и решения “ от София с плана си „ София – толерантна и многолика! “ ще се бори против ксенофобските въздействия върху младежта . В разнообразни региони на столицата ще бъдат построени арт съоръжения, пресъздаващи колоритността на непознати култури. Инсталациите ще бъдат направени взаимно с хора на изкуството и възпитаници в паркове, изоставени общински здания, исторически квартали и обществени пространства. По време на плана учениците ще имат опцията да се срещнат с културите на разнообразни страни.
Сдружение Фуyтура от София ще провежда „ Спортна благотворителна лига “ , чиято съществена цел е да даде опция на младежите от Студентски град в София да спортуват повече, както и да употребяват спорта като средство за обществени контакти и за възпитаване на просвета за щедрост и съпричастност. Спортната благотворителна лига (СБЛ) ще обезпечава в продължение на една година всички улеснения и средства за упражняване на 3 типа спорт – футбол, тенис на корт и тенис на маса. Ще има по 1 шампионат по всеки тип спорт с краткотрайни и крайни класирания, като участниците ще бъдат стимулирани с награди на всеки от кръговете.
Сдружение „ Обсерватория за хрумвания 2Д”, Габрово печели с план „ Звездни градове” за основаване на „ Планетарен клуб” в града. В клуба ще се организират занятия с деца на възраст сред 10 и 15 години в областите на астрономията, астрофизиката, астронавтиката, галактическото инженерство, ракетостроенето и различен забавни тематики, свързани с Космоса. Целта е да се провокира ползата у децата, да бъдат подтикнати да употребяват и развиват въображението си, да мечтаят, да мислят разумно, да работят в екип, да оферират свои хрумвания и решения на разнообразни проблеми. Проектът ще научи децата да употребяват Интернет, компютрите и смарт телефоните за просветителни цели.
Народно читалище „ Пробуда - 1920 ", с. Копринка , общ. Казанлък, получава поддръжка за плана „ По стъпките на траките “ . Чрез комбиниране на история, просвета, спорт и творчество децата от селото на възраст от 8 до 15 години ще проучат и показват историята и културното завещание на античните траки, населявали територията на общ. Казанлък. Ще бъдат проведени туристически походи с визити на исторически обекти. Наред с опознаването на историята, децата ще учат по какъв начин да се ориентират в природата и по какъв начин се строи бивак. Ще се проведат пленери и креативен работилници, в които децата ще рисуват, ще подготвят хляба на траките, ще създават одежди и предмети от техния обичай.
Фондация „ Проект Северозапад “, с. Люти брод , общ. Мездра, ще сътвори „ Социална кухня за възрастни хора " . Тя ще предлага топла храна за над 300 възрастни хора от 10 села в община Мездра, необхванати от общински обществени услуги. Чрез ежедневния си контакт с хората, екипът на Фондацията ще може по-пълноценно да поддържа възрастните и да дава отговор съответно на техните потребности, както и да развие допълващи услуги.
Сдружение с нестопанска цел „ Еквилибриум " от Русе получава финансиране за плана „ Тактилна работилница за равни благоприятни условия в общността “ . В Регионалния исторически музей ще бъде основана нова експозиция със обществени функционалности – тактилна галерия на най-емблематичните за Русе културно-исторически монументи. Ще бъдат направени 5 детайлни тактилни макета на здания, които ще могат да се опознават посредством пипане. Посетителите ще минават през интерактивни сесии, които ще оказват помощ на децата и възрастните с увреждания да опознаят по наличен за тях метод най-емблематичните културно-исторически забележителности на града, а хората без усложнения ще бъдат поставяни в обстановки, които ще им оказват помощ да схванат по какъв начин се усещат хората със сензорни или когнитивни нарушавания.
Извън 13-те финалисти, спомагателна поддръжка от VIVACOM ще получи планът на Настоятелство „ Детска усмивка " към ЦДГ-14 във Враца – „ Детска галактика " . Основната цел е децата, посещаващи градината, да бъдат обучавани на разпоредбите за безвредно придвижване на пешеходци по улиците, като за тази цел ще бъде основана интерактивна площадка в двора на детската градина с пешеходни и автомобилни светофари, знаци, кръстовища и други
Журито
Проектите бяха оценени от жури в състав: Мария Чернева (журналист), Ива VIVACOM Дойчинова (журналист) и Иван Кънчев (съосновател на съдружие „ Българска история “), Веселка Вуткова (директор „ Корпоративни комуникации” във VIVACOM) и Надя Шабани (директор на Български център за нестопанско право).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР