Реформите се правят заради хората, а не заради докладите, които

...
Реформите се правят заради хората, а не заради докладите, които
Коментари Харесай

Емил Радев: Реформите се правят заради хората, а не заради докладите

Реформите се вършат поради хората, а не поради отчетите, които се пишат у нас или в европейските институции. От ГЕРБ в никакъв случай не сме бягали от диспути за върховенството на закона, тъй като работата в тази сфера е развой и държавното управление извършва поредно поетите задължения.

Това разяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, дискутирайки настоящи политически тематики на среща с членове и симпатизанти на Политическа партия ГЕРБ във варненския регион „ Приморски”.

Той анонсира, че на 30 септември следва да излезе отчетът по новия механизъм за върховенството на закона в Европейски Съюз. „ Надявам се да показа оптимално обективно картината във всички държави-членки, с цел да се направи съответна параленост, вместо да се сочат с пръст единствено България и Румъния. Каквито и да са резултатите обаче, проблемите ни няма да се решат извън, с тях би трябвало да се оправим сами, като взимаме под внимание и отправените препоръки”, посочи. По думите му новият механизъм освен ще прави оценка всички страни в Европейски Съюз, само че и ще има по-разширен обсег. „ Освен битката с корупцията и независимостта на правосъдната система, в него ще влизат и тематики като свободата на медиите, които са значими за цяла Европа, изключително откакто рецесията с COVID-19 задълбочи казуса с разпространяването на дезинформация”, добави Радев.

Като образец за решимостта на ръководещите да продължат промените в страната той уточни и импортирания от ГЕРБ план за нова Конституция. „ Без подобен план няма по какъв начин да се свика Велико национално заседание, само че той сигурно ще претърпи промени след диспути с присъединяване на всички партии и гражданското общество. За да станат факт, измененията в главния закон на страната изискват необятен консенсус. Те са единственият метод да осъществим рекомендациите, отправени към България от Венецианската комисия, от групата за битка с корупцията към Съвета на Европа (GRECO) и от ЕК”, безапелационен бе евродепутатът. Той изрази отчаяние, че тематиката е обект на доста спекулации. „ Дори политически сили, които от дълго време слагат аналогични претенции, внезапно дадоха обратно и се отхвърлиха да поемат отговорност, макар че би трябвало да бъдат поредни в посланията си към своите поддръжници”, означи.

„ Опонентите ни придвижиха партийните борби от България в Брюксел. Заради вътрешнополитически дивиденти очернят страната ни. Когато станах член на Екологичен потенциал, у нас управляваше държавното управление на Орешарски и ГЕРБ беше в съпротива, само че в никакъв случай не съм си разрешавал офанзиви против България”, съобщи Радев. Той напомни, че сега се приема многогодишната финансова рамка за идващия програмен интервал. „ Какви пари ще получаваме по европрограми през идните 7 години е значимо освен за сегашния кабинет, а за най-малко още две държавни управления напред. На този стадий са заложени повече средства за България, за разлика да вземем за пример от страни като Полша и Унгария, за които европарите ще намалеят”, посочи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като добави, че в Европейски Съюз интензивно се работи и по разпределението на избавителния фонд от 750 милиарда евро за справяне с последствията от пандемията.

увери, че ГЕРБ има цялостната поддръжка на своето политическо семейство в Екологичен потенциал. Тя е изразена и на провелото се съвещание на парламентарната група на ЕНП, на което при замяна на отзиви с ръководителя на партията Доналд Туск е била коментирана и обстановката в България. „ За всички в ЕНП е ясно, че митинги има единствено в демократични страни. В нито една демократична страна обаче не се толерират митинги, при които нападателни агитки замерят полицията с павета и бомбички. Всеки има право да стачкува, само че по кротичък метод, а не посредством насилие”, акцентира евродепутатът. По думите му, отстоявайки демократичните полезности, не трябва да се приема с равнодушие и оповестеното неотдавна изследване на самостоятелния проучвателен институт Political Capital, съгласно което Българска социалистическа партия е най проруската партия измежду главните европейски политически фамилии. „ Показателно е, че нито един от сътрудниците от Българска социалистическа партия не е дал своя вот за глобите поради случая с Навални”, счита.

В рамките на полемиката в регион „ Приморски” бе разисквана и тематиката с Европейската прокуратура. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ изрази вяра, че следващата година, когато тя стартира да работи, ще се включат и последните страни, които към момента не са го създали. „ При измамите и закононарушенията с евросредства има огромен трансграничен детайл, а доказателства се събират прекомерно постепенно - осъществяването на правосъдна поръчка в друга държава-членка лишава от 6 месеца до 2 години. Очакваме, когато Европейската прокуратура стартира работа, периодите значително да се скъсят”, уточни Радев.

Той още веднъж се разгласи за общоевропейска тактика за битка с корупцията. „ Това не е проблем на една или две страни и европейската статистика на процедура опровергава мантрите, че сме най-корумпираните в Европейски Съюз. Покрай политическите конфликти останаха незабелязани данните на Евростат, че сме в златната среда, на 14-то място. По чувство за корупция с по-високи стойности от нас са Гърция, Кипър, Италия, Испания, Прибалтийските републики. Като докладчик на ЕНП по досиетата, свързани с битката против прането на пари, мога да потвърдя, че и в тази област България надалеч не е измежду най-рисковите страни, без значение от спекулациите по тематиката у нас. Това сигурно обаче не трябва да ни успокоява, тъй като е знак, че би трябвало да продължим да работим на всички равнища. Цялото ни общество би трябвало да демонстрира непоносимост към корупцията. Нетърпимост към корупцията би трябвало да възпитаваме и у децата си”, заключи, представен от пресцентъра на ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР