Реформи има на хартия, институции има на хартия, пътни карти

...
Реформи има на хартия, институции има на хартия, пътни карти
Коментари Харесай

Трикове с изречения

Реформи има на хартия, институции има на хартия, пътни карти има на хартия, само че няма дейности. Това е огромното умозаключение от отчета на Европейската комисия, показан през седмицата у нас. Той беше прочетен по два полюсни метода от ръководещи и съпротива. Управляващите четяха първото изречение, а опозицията второто. В първото постоянно участва позитивно обръщение, а пред второто постоянно има едно „ но”.

Например, на страница 3 - „ Наскорошните промени вкараха безспорни усъвършенствания, по-специално посредством основаването на обособени колегии във Висш съдебен съвет за съдии и прокурори”. И второто изречение: „ Съмненията, които обаче не престават да съществуват с допустимо непозволено въздействие на Висш съдебен съвет върху съдии, биха уязвили визията за самостоятелен процес”.
Ето това е играта с тези отчети – трикове с фрази. Едните четат първото, другите второто. А в действителност, вярно е да гледаме на смисъла в неговата целокупност. Още един образец. На страница 9 четем за пътните карти, направени от българските институции, които се борят с корупцията. Това е похвално, само че идващото изречение е: „ Много от плануваните в тези карти ограничения са единствено дефинирани в общи линии и към момента не са изразени в съответни действия”.

По отношение на битката с проведената престъпност, отчетът в действителност установи прогрес, във връзка с правосъдните каузи и отнемането на нелегално добито имущество. Но алената лампа, която свети в Брюксел са нови закони, които ще трансформират институцията по метод, който занапред би трябвало да подсигурява, че тя ще резервира политическата си самостоятелност.

В умозаключение в документа написа, че няма индикатор, който да е изпълнен в приемлива степен, само че политическото водачество и решителност за промени са факт. Въпросът е дали това не са единствено думи. Затова, споделя Брюксел, дано беседваме още веднъж в края на 2018 година

Това е справедлив журналистически прочит на този документ, колкото и изсъхнал, толкоз и значим. Това ме убеждава за следващ път, че този механизъм за инспекция значително се обезсмисли, още сега, в който в няколко следващи години в него имаше едни и същи апели и изводи. Ако несправянето с рекомендациите беше обвързано с европейските фондове, това би било нещо друго. Тогава щяхме да забележим доста по-голяма воля да си оправим къщичката, само че не би.

В реакциите на политиците, също няма нищо изненадващо. Основният претекст, че сме изпреварили Румъния е истина. Но не тъй като България толкоз напредва, а тъй като Румъния извънредно „ назадва”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР