Реформата във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване отново

...
Реформата във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване отново
Коментари Харесай

На дневен ред отново - да има пенсионни фондове, в които вложителите да управляват парите си

Реформата във втория и третия дирек на пенсионното обезпечаване още веднъж излиза на дневен ред, въпреки и по необикновен за такива фундаментални промени метод. Темата е пътем упомената в доклад за 2018 година на тактиката за демографско развиване, който общественото министерство разгласява за публично разискване в навечерието на балотажа, написа в.Сега.
В него се показва, че са нужни ограничения за възстановяване на действието или усъвършенстването на спомагателните пенсионни схеми и " разискване на благоприятни условия за въвеждане на многофондова система във втори и трети дирек на пенсионната система, последователно понижаване на таксите и удръжките, основаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски на обезпечените лица във етапа на струпване в спомагателното наложително пенсионно обезпечаване и др ".
Новото в този запис е въвеждането на многофондова система във втори и трети дирек. От общественото министерство прецизираха пред " Сега ", че предлагането идва от Национален осигурителен институт. То не е ново в дебата за пенсионната промяна - през годините са го предложили и КФН, и обществени специалисти, и работодатели, само че без триумф. Т.нар. мултифондове ще дадат опция обезпечените за втора и трета пенсия сами да ръководят парите си в даден фонд, като избират консервативни, уравновесени или рискови капиталови портфейли. Експерти от години упорстват за тази смяна с аргумента, че в случай че се даде независимост на частните пенсионни сдружения да влагат високорисково, ще се отвори опция и за по-висока рентабилност - в този момент пенсионните активи се влагат извънредно консервативно. Към момента обаче това е единствено концепция.
Записаното основаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски е една от главните постановки в упования пакет от промени, които би трябвало да регламентират етапа на погашение на пенсиите от втория дирек. Според разисквания план пенсионните сдружения ще бъдат задължени да подсигуряват, че все още на пенсионирането всеки ще има в самостоятелната партида минимум толкоз, колкото е сумата на получените брутни вноски през годините. " Постепенното понижаване на таксите и удръжките " пък към този момент завърши - те бяха намалявани с минимални стъпки от 2016 до тази година в това число.
Всичко това са ограничения, които съгласно създателите на доклада могат ненапълно да компенсират демографските проблеми посредством пенсионноосигурителната система. В тази област има изброени и редица други промени в условно наклонение. Една от тях опонира на към този момент подхванати дейности от кабинета на ГЕРБ - записано е да вземем за пример, че по-дългото оставане на пазара на труда може да се подтиква, като се стабилизира още повече връзката сред пенсиите и вноските за пенсии. М.г. обаче ГЕРБ отиде в противоположна посока - финансовият министър Владислав Горанов еднолично анулира премахването на тавана за новите пенсии. Прави усещане, че формулировките в доклада мощно припомнят на публикация на проф. Йордан Христосков в " Капитал " от 2015 година, както и рекомендации на Асоциацията на индустриалния капитал за пенсионна промяна.
От документа проличава, че подчинените на обществения министър Бисер Петков не са си взели поука от нервността, която провокираха с недомислени формулировки в различен стратегически документ - за детето. В разисквания сега доклад на едро се приказва за нужда от нарастване на възрастта за пенсиониране и ограничение на ранното пенсиониране, което всеобщо бе разтълкувано като ново стягане на изискванията. Едва в късния следобяд от общественото министерство внесоха утешение, че става дума за съществуващите промени в кодекса за обществено обезпечаване, с които поетапно се усилват възрастта и стажът за пенсиониране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР