Реформата във ВиК сектора се изчерпва с повишаване на цените.

...
Реформата във ВиК сектора се изчерпва с повишаване на цените.
Коментари Харесай

Мая Манолова ще атакува формирането на цените във ВиК сектора

Реформата във ВиК бранша се изчерпва с повишение на цените . Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на полемика на тематика " Право на възнаграждение на качествена ВиК услуга ", която се организира в Шумен.

" Недоволството на жителите от промяната във ВиК бранша нараства . Реално се покачват единствено цените. Не се трансформира към положително нищо - нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито понижават течовете, нито стават по-ефективни вложенията ", сподели Манолова.

" От своя страна това води до нарушение на достъпа и накърняване на едно главно човешко право - правото на вода , което е обвързвано и с правото на живот ", посочи тя.
 
Омбудсманът разгласи, че ще нападна с конституционна тъжба образуването на цените във ВиК бранша и най-много " единна цена " в границите на една ВиК асоциация. Жалбата ще е ориентирана към закона за контролиране на ВиК услугите.

" Цената натоварва най-вече най-бедните български жители, които живеят в дребните обитаеми места, където най-често е гравитачно водоснабдяването. Те действително спонсорират малко по-заможните. А пък заедно всички български жители спонсорират ВиК сдруженията, което не е заслужено, не е почтено и би трябвало да бъде прекъснато ", съобщи Мая Манолова.-->

Критерият, заложен в чл.13 на закона, споделя, че би трябвало да има икономическа аргументираност на разноските при образуването на цената на водата . Което в идващия член 14 изцяло се подценява с въвеждането на единна цена. Трябва да има връзка сред действително направените разноски, цената на водата и тук прибавям още един индикатор - качеството ", разяснява още тя.

Мая Манолова ще упорства и за опция бизнес проектите на ВиК сдруженията да може да бъдат преразглеждани. В последна сметка, единственото, което се случва с тези бизнес проекти в 5-годишен интервал е повишението на цената на водата и то е вързано с повишението на инфлацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР