Реформата в ТЕЛК е в ход. Правителството в оставка гласува

...
Реформата в ТЕЛК е в ход. Правителството в оставка гласува
Коментари Харесай

Реформата в ТЕЛК е в ход: Нови правила в болниците

Реформата в ТЕЛК е в ход. Правителството в оставка гласоподава промени в разпоредбите за работа на комисиите и на процедура задължи всички държавни и общински лечебни заведения да разкрият по една, а в университетските лечебни заведения - по най-малко две ТЕЛК комисии.

Едномесечният период за това изтича на 19 април. А от 20 юни заявките за ТЕЛК би трябвало да се разпределят електронно на инцидентен принцип, сред всички комисии в страната от система, която ще се създава занапред.

Почти година откакто служебният здравен министър Асен Меджидиев предложи промяна в ТЕЛК, държавното управление в оставка гласоподава измененията. Според тях до 19 април в страната би трябвало да бъдат разкрити към нови 80 ТЕЛК комисии във всички държавни и общински лечебни заведения.

Столичната кардиологична " Света Екатерина " е университетска и съгласно новите правила би трябвало да разкрие най-малко 2 комисии.

Ние сме специалзиирана болница. Да, университетска болница сме, само че при нас има избран брой специалности, които покриваме. Тоест няма по какъв начин да освидетелстваме човек, за който нямаме съответната компетентност ", разяснява пред публичната телевизия Георги Найденов - зам.-директор на УМБАЛ " Св. Екатерина ".

Така в случай че в ТЕЛК " Света Екатерина " попадне пациент с неврологино или очно заболяване, комисията ще би трябвало да търси външен съветник, с цел да го освидетелства. Иначе съгласно новите правила в ТЕЛК наложително би трябвало да работят шефове на клиники и отделения или посочени от тях медици.

" Ако се постанова да търсим спомагателна здравна работна ръка особено за ТЕЛК комисии, които да са на 8 часа работен ден, това несъмнено би било усложнение, защото всички лечебни заведения, без значение дали са държавни, общински или частни, са в много сериозна конкуренция за медицински личен състав ", сподели още Георги Найденов.

Според новите правила ТЕЛК би трябвало да издаде решение до 3 месеца след подаване на заявката. Комисиите ще работят единствено по документи. Физически обзор ще се прави по изключение на хора в тежко положение. Така да вземем за пример, откакто проработи системата за инцидентно систематизиране, ТЕЛК-Варна ще може да издаде решение на човек, подал документи в София.

" Ако този документ от София, който отиде във Варна, е написан по този начин, че той да може да разбере какво му е положението на индивида - той ще може да даде справедлива оценка. Но в случай че то написано с две фрази, в случай че не го види против себе си, няма по какъв начин обективно да го оцени ", изясни Веска Събева - зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

А това може да е причина хора с увреждания да получат по-нисък % понижена продуктивност, изясни Събева. Неофициално работещи в ТЕЛК разясниха, че измененията няма да решат проблемите в системата. А вместо да ни обезпечат събеседник, от здравното министерство дадоха отговор на въпросите ни с цитати от постановлението на Министерския съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР