Реформата в социалната система започва от 2019 г. Това съобщи

...
Реформата в социалната система започва от 2019 г. Това съобщи
Коментари Харесай

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г.

Реформата в обществената система стартира от 2019 година Това заяви във Варна омбудсманът Мая Манолова на среща с майките на деца с увреждания, които са част от протестната мрежа „Системата ни убива!“. Проектозаконът за хората с увреждания е подготвен и ще бъде гледан от Министерски съвет в петък, съобщи Манолова. Чрез него се вкарва самостоятелна оценка, въз основа на която институциите ще получават наложителни инструкции какви услуги би трябвало да употребява всеки съответен човек. Оценките ще изготвят профилирани инструктори от Агенцията за обществено подкрепяне, а от 2021 година това ще прави нова организация към Министерски съвет, посочи Манолова.

 %d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0_640x480

Според нея следващата година ще бъде признат и Закон за персоналната помощ, за който майките упорстваха. В него ще бъдат написани правила за персонална помощ съгласно потребностите на потребителя, който ще получи право самичък да си избере персонален помощник. Всеки от близо 700 000 хора с увреждания ще може да кандидатства и след лична оценка ще получи нужния брой часове, като за тази услуга към досегашните 68 млн. лева ще бъдат добавени още 40 млн. лева от обещаните от премиера общо 150 млн. лева Останалите средства ще отидат за спомагателна финансова поддръжка, която следващата година хората с увреждания ще получават под формата на месечна персонална помощ. Ще има и фонд за трудова претовареност, както и подобен за персонална подвижност, който ще отпуска средства и на частни институции за създаване на налична среда, добави Манолова.

Според нея до 2020 година би трябвало да се промени методиката за даване на помощни средства и медицински произведения. „В момента над 50 млн. лева се харчат нецелесъобразно в интерес на доставчиците и в ущърб на ползвателите“, акцентира Манолова. На приемната й във Варна тя бе засипана от тъжби на жители против общината, която събирала неплатени локални налози посредством частни правосъдни реализатори. „Има и други общини, които прибягват до техните услуги, вместо на обществените реализатори. Така обаче товарят жителите с високи такси. Стигало се е даже до обществена обмен на парцели, без хората да знаят. Не желая да затруднявам локалните управляващи да си събират отговорностите. Но всеки жител би трябвало ясно да е осведомят какво дължи на общината и да му бъде даден рационален период непринудено да си плати“, сподели Манолова, която в късния следобяд организира среща по тематиката с общинското управление.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР