Реформата в антикорупционното законодателство ще е поредното нещо, което Народното

...
Реформата в антикорупционното законодателство ще е поредното нещо, което Народното
Коментари Харесай

Няма кадри: Лена пише закона за КПК, по който ще ровят президент, съдии, министри и депутати

Реформата в антикорупционното законодателство ще е следващото нещо, което Народното събрание няма да направи както би трябвало, а задачата новата Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) да е ефикасна наподобява все по-трудно постижима. България сама заложи КПК в проекта за възобновяване, по който от Брюксел се чакат още 9 милиарда лева Затова и в този момент Европейска комисия чака комисията да бъде основана, написа „ Сега “.

Друга причина със закона да се бърза макар съмнителното му качество е приемането на България в Шенген, за което ръководещите още имат вяра, че вратата ще бъде отворена през декември.

Правната комисия в Народното събрание предходната седмица небрежно одобри Закона за противопоставяне на корупцията, импортиран от ГЕРБ, само че със смущаващи корекции. Вместо седемчленна, както беше съгласно първичния план, КПК ще е от трима души, които ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат от 6 години, тъй че да могат да се редуват по 2 години на председателския пост. Те ще би трябвало да са адвокати с най-малко 5 години професионален стаж, а не най-малко 10 години юридически.

Тези хора ще се занимават с декларациите за имущество и ползи на хората на висши държавни длъжности, в това число на президента, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и така нататък Те ще се занимават и със комплицираните корупционни закононарушения, които ще се проверяват от инспекторите в комисията и ще разполагат със личен уред за използване на специфични разследващи средства.

Намаляването на изискуемия стаж се изяснява с това, че Политическа партия нямат хора за поста, от една страна, а от друга – с готовност в органа да влязат млади, нови хора. А с трима членове с ротационно председателство се обезпечава шефското място в някакъв миг да получат и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и Движение за права и свободи.

Публична загадка е, че по плана интензивно работи Лена Бориславова от Политическа партия. Заради рецензиите към стореното от правната комисия в края на предходната седмица тя разяснява във фейсбук, че тази седмица в пленарната зала се чакат изненади. „ Ще предложим промени за изцяло деполитизиран развой за избор на управление, координиран и утвърден от Европейска комисия през тази седмица като стандарт за обезпечаване на самостоятелност на органа “, зарече се Бориславова. „ Сега “ опита безрезултатно да се свърже за коментар с нея.

По информация на „ Сега “ евентуално при приемането на закона от пленарната зала броят на членовете на комисията ще бъде повишен до петима, а минималният им стаж ще стане 8 години. Все по този начин обаче остава казусът с доста разширения обсег на активност на комисията, по чиито следствия ще работят единствено инспекторите ѝ, т.е. след закриването на спецпрокуратурата, властта си прави нов сходен орган. Депутати признават обаче, че животът на новата комисия може да се окаже 2-3 години.

Как се случи всичко

Докато правната комисия се занимаваше с плана, усещане направи потайността. По принцип законопроектите на второ четене се разискват по авансово квалифициран отчет, който съдържа всички оферти, направени от депутатите. Но Стою Стоев (ПП-ДБ), до неотдавна ръководител на правната комисия, който би трябвало да познава съвършено процедурата, внезапно стартира да показва за разискване текстове, които в отчета ги нямаше. За учудване на рехавата аудитория на съвещанието Стоев заприказва за „ номинационна комисия “, за състав на КПК от трима членове и така нататък

Реклама

Пред „ Сега “ други депутати от комисията обясниха, че в действителност юридическото острие на Политическа партия чете от едно хвърчащо листче, което не беше част от отчета, а сътрудниците на комисията бяха раздали на членовете на правната комисия при започване на съвещанието. Именно там се съдържаха текстовете, с които се оферираше новата комисия „ Антикорупция “ да се остави с трима членове, с едвам 5-годишен професионален стаж, като претендентите за такива бъдат авансово оценени от номинационна комисия, формирана от представители на други държавни органи.

Предложенията събраха проливен дъжд от рецензии. Бойко Рашков, съпартиец на Стоев и някогашен вътрешен министър, подсети, че КПК ще проверява корупционното държание на висши държавни чиновници – чак до президента, и не може да се остави в ръцете на хора с „ два петъка работа като юрист “.

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ са зачуди какво е професионален стаж – нито е юридически стаж, нито е професионален опит в някаква сфера. Тя се възмути, че НПО-та ще могат да оферират претенденти за КПК. А Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС се стресна, че и в други процедури могат да изникнат номинационни бордове, които да изместят депутатите и да разсипят парламентаризма.

Самият Стоев се отбрани единствено от нападките, че вкарва Неправителствени организации бранша в процедурата, само че настойчиво си мълчеше за броя на комисарите, за стажа им, както и за странната концепция за номинационна комисия. И най-после предложенията му бяха утвърдени от ръководещото болшинство, в това число от депутатите, които се възмущаваха от тях.

Далеч по-сериозно беше на второто съвещание, на което се разглеждаше законопроектът. Тогава Станислав Богдански от Има Такъв Народ сигнализира, че законопроектът планува КПК да развие личен потенциал да подслушва и наблюдава. Това беше предложение на ГЕРБ още от истинския им законопроект на първо четене.

Разкритието на Богдански изуми Бойко Рашков, който едвам тогава разбра, че има такива текстове в закона, и разгласи, че не може поради една комисия да се сътвори нова техническа работа, още повече, че това би изисквало голям човешки запас и мегабюджет. От ГЕРБ си държаха на своето и обясняваха, че КПК няма да може да си свърши работата, в случай че би трябвало да разчита за подслушване на служби, чиито шефове може да се наложи да проверява.

Накрая обаче, когато Има Такъв Народ предложи този текст да отпадне, поддръжка пристигна единствено от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, десните се въздържаха. ГЕРБ съумя да прокара предлагането си.

И ОЩЕ

С преходните разпореждания към закона актуалната Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) се преименува на Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество, т.е. тази комисия ще продължи да съществува и да извършва функционалностите по конфискация до приемането на нов закон за конфискацията. Той пък ще бъде препоръчан, когато бъде призната и нова евродиректива по тематиката, която към този момент е на финалната права. Така членовете на сегашната КПКОНПИ ще продължат да заемат неразбираемо какъв брой време изборни служба, за които на процедура няма да са били определени.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР