Реформата на психиатричната помощ е дълъг, тежък и скъп процес,

...
Реформата на психиатричната помощ е дълъг, тежък и скъп процес,
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Реформата на психиатричната помощ е тежък процес, но трябва да се започне

Реформата на психиатричната помощ е дълъг, тежък и безценен развой, само че би трябвало да се стартира. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия, доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на държавната психиатрия " Свети Иван Рилски. "
" Факт, е че за първи път на това равнище управление на Министерството на здравеопазването обществено се оповестява тежкото положение, признава се.Което в действителност е първа стъпка да се осъзнае и признае казусът, който е доста сериозен ", разяснява доктор Гълъбова.
По думите й промяната не се крие единствено в промяната на плочките и дограмите. Тя изисква дълбоки и съществени промени, съобщи Център за право и здраве.
И изрично съобщи, че " не трябва да хвърляме по този начин толкоз доста обществен запас, без да сме наясно по обособените стъпи на тази промяна. "
" Процесът би трябвало да бъде ръководен от някого, би трябвало да има някакво управително тяло с хора с доста съществени знания по същината на психиатричната конструкция, и по мениджмънта и би трябвало този развой да бъде ръководен в продължение на годините, т.е да се сътвори един орган, който да ръководи психологично здравната промяна и който да носи отговорност за това по какъв начин върви промяната в обособените й стъпки ", добави шефът на държавната психиатрия.
" Направихме ремонт на държавната психиатрична болница " Св. Иван Рилски ". Нещата са доста по-добре, само че тоалетните за психичноболните са 5 за 60 души. Дори да ни закупят нови коли за спешна помощ, обновяват дограмата, самото място на болничното заведение не е на уместно място.
Държавната психиатрична болница би трябвало да бъде преместена наоколо до болница и на по-достъпно място за околните ", счита доктор Цветеслава Гълъбова.
Според нея психичноболните не би трябвало да бъдат изолирани в покрайнините, а покрай градовете. Те са хора, които също имат потребност от контакти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР