Реформа - да, но не така!Това скандират хора с увреждания

...
Реформа - да, но не така!Това скандират хора с увреждания
Коментари Харесай

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

" Реформа - да, само че не по този начин! "

Това скандират хора с увреждания от цялата страна. Протестният протест събра 6 500 души, членове на 18 национално представителни организации на хората с увреждания.

Инициативна група на организациите на и за хората с увреждания връчи в Министерски съвет протестна декларация против готвената промяна с искане да бъде оттеглена концепцията за оценка на работоспособността.
Красимир Коцев, ръководител на Съюза на хората с увреждания, настоя от трибуната за качествено опазване на здравето и здравна рехабилитация, както и за налична архитектурна среда.

Председателят на Националния съюз на трудовите кооперации изиска също достолепие и заслужен труд. " В нашите кооперации се поставя труд не по-малко важен от другите хора, работещи в националната стопанска система. "

Той предизвести, че подготвяната промяна " може да ни направи от работещи небогати в бедстващи небогати " и акцентира, че хората с увреждания не желаят помощи, а заслужен труд.

Хората с увреждания настояха интеграционните добавки да бъдат % от минималната работна заплата.

Адриана Стоименова, един от уредниците на митинга на хората с увреждания, съобщи по време на митинга: " Отидохме в Министерски съвет и се върнахме, тъй като ни споделиха да отидем и да внесем протестната нота в приемната, само че аз това съм го направила доста от дълго време. "

Стоименова настоя ръководещите да поемат отговорността, която имат към хората с увреждания.

Протестът бе подсилен от Рудолфо Катани, член на Борда на Европейския конгрес на хората с увреждания, ръководител на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите.

От трибуната той заяви: " 80 млн. хора с увреждания в този миг са с вас и ви поддържат. "

" Правителството в България би трябвало да се откаже от тази промяна и да стартира диалози с организациите на хората с увреждания. " Срам " - би трябвало да кажем всички, дружно тази дума ", добави Катани.

" Държавата желае да вземе пенсията за неработоспособност като споделя, че хората с увреждания би трябвало да работят и в същото време не обезпечава благоприятни условия за работа, налична архитектурна среда и превоз ", уточни още Катани.

Председателят на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите оцени като същински позор обстоятелството, че страната не признава Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, която е утвърдила още през 2012 година

" Инвалидността е предпазена от конвенцията и това би трябвало да се съблюдава ", прикани Катани. Той посочи още, че интеграцията е човешко право.

" Не желаеме пожертвования - желаеме права ", настоя още Катани, като акцентира какъв брой е значимо да се борим за правата на дамите с увреждания, децата с увреждания, хората в трета възраст с увреждания, които по думите му са двойно дискриминирани и се нуждаят от отбрана и поддръжка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР