Рефлуксът е доста често срещан проблем при хората на зряла

...
Рефлуксът е доста често срещан проблем при хората на зряла
Коментари Харесай

Как да разберете, дали страдате от рефлукс и как да го лекувате

Рефлуксът е много постоянно срещан проблем при хората на зрелост. Той се показва във връщането на стомашните киселини в тръбата, която свързва стомаха и устата. Оттам киселините нервират хранопровода и се получават огромен дискомфорт. Може да изпитвате рефлук един път или два пъти седмично в по-лека или по-тежка форма. Добрата вест е, че може да контролирате рефлукса с смяна на храненето и някои лекарства, които може да си купите и без рецепта. Но при някои случаи е наложително да се посети доктор.

Страдате ли от рефлукс? Най-честите признаци за него включват: проблеми със съня, чувство на бучка в гърлото, кашлица, ларингит, астма, парете в гърдите след хранене, мъчно преглъщане, болежка в гърдите, връщане на кисела течност или храна.

Рискът от приемане на рефлукс може да се усили при бременност, затлъстяване, постепенно изпразване на стомаха, издуване на горната част на стомаха, склеродермия. Факторите, които могат да изострят признаците на рефлукса са: банкет на някои медикаменти като аспирина, консумация на някои храни (пържени, мазни), пушене, пиянство на алкохол или кафе, щедро хранене късно вечерта.

Ако не се вземат ограничения за лекуване на рефлукса на време, могат да се получат затруднения с времето. Те се показват в: свиване на хранопровода, което води до мъчно преглъщане; язва на хранопровода, придружено с  болежка и мъчно преглъщане; рак на хранопровода.

Когато посетите доктор и опишете казуса, в случай че той е в по-леката си форма, евентуално ще ви бъде предложено да опитате да се справите с него с леки лекарства и смяна на менюто. Ако обаче казусът не отмине до няколко седмици, лекуването може да се задълбочи. Лекарствата без рецепта могат да бъдат: медикаменти за понижаване производството на киселини, които облекчават признаците и понижават производството на киселина до 12 часа; антиациди – за обезвреждане на рефлукса, които могат да проявят странични резултати като диария или бъбречни проблеми; медикаменти, които лекуват хранопровода и стопират производството на киселина.

Как да измененията метода си на живот, с цел да намалите риска от рефлукс или да намалите честотата му?

Добре е да бъдете с обикновено тегло, което дава отговор на растежа ви. Излишното тегло единствено притиска стомаха и кара киселината да нахлуе в хранопровода.

Отказването на цигарите е мъчно, само че също може да ви помогне да се справите с рефлукса.

Ако имате киселини по време на сън, пробвайте да повдигнете главата си, до момента в който спите. Използвайте по-висока възглавница за задачата.

Стремете се да вечеряте най-малко три часа преди да си легнете, с цел да има време храната да се обработи. Важно е да дъвчете доста пъти храната и да се храните постепенно, наслаждавайки ѝ се.

Не консумирайте питиета и храни, които водят до рефлукс – пържени, мазни, алкохол, шоколад, лук и чесън, кофеин, доматен сос.

Не носете прекомерно тесни и прилепнали облекла, тъй като те притискат корема и това може да докара до приемането на киселини.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР