Референтната пазарна цена от 89 лева на мегаватчас, която предлагаме

...
Референтната пазарна цена от 89 лева на мегаватчас, която предлагаме
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР предупреди: Няма напълно свободен пазар на тока без по-висока референтна цена

Референтната пазарна цена от 89 лв. на мегаватчас, която предлагаме за идващия ценови интервал (1 юли, 2018 - 30 юни, 2019 година) е подготовка за цялостната либерализация на пазара. Това изрично съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Референтната пазарна цена е значима за всички ВЕИ производители, топлофикации, когенерации, фабричен централи, които получават закрепено доплащане над въпросната междинна цена, когато продават силата си на борсата. Ако борсовата цена е по-ниска от прогнозната, производителят ще търпи загуби и назад - в случай че е по-висока ще печели в допълнение. Освен за свободния пазар, откъдето се доставят компаниите, междинната цена косвено въздейства и на контролирания, от който купуват семействата, тъй като регулаторът позволява до него единствено производители, чиито цени са с до 10% по-високи от въпросните 89 лева По тази причина държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и свързаната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол " няма да могат да продава ток на битовите консуматори.
Иванов подсети, че сегашната референтна цена е 70 лв. и не може тя да бъде държана изкуствено, защото с цялостното освобождение на пазара първичното повишаване ще е по-шоково.
Иванов се спря и на добавката " обвързване към обществото ", като разясни, че енергоемкият бизнес в този момент не харесва смяната в нея - надолу (от 36.75 до 20.49 лева./мВтч), тъй като в този момент при него се връщат по-малко пари.
" В предходното ни ценово решение зелената сила в добавката от към 37 лева на МВЧ зелената сила беше малко над 22 лв., респективно 85%, колкото получава енергоемката промишленост - тя получаваше възобновяване на 18 лв. и може би малко над 18 лв. в тази добавка. В новото ценово решение заради насъбрания запас във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) и в сходство с задачата на ФСЕС, а точно да се компенсира преференциалната цена, в тази ситуация наградите, давани за зелена сила, естествено, че регулаторът употребява този механизъм, вследствие на което в новата добавка " Задължения към обществото ", която е 20.49 лв., зелената сила е малко под 5 лв. – 4 лв. и нещо. Естествено, че бизнесът от тези 18 лв., които получаваше, ще получи от порядъка на 2.50 – 3 лв.. Те от това явно са недоволни ", уточни Иванов.
Какво още би трябвало да се случи за цялостна либерализация на пазара - научете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР