Референтната пазарна цена от 89 лева на мегаватчас, която предлагаме

Референтната пазарна цена от 89 лева на мегаватчас, която предлагаме ...

Председателят на КЕВР предупреди: Няма напълно свободен пазар на тока без по-висока референтна цена.

Референтната пазарна цена от 89 лева на мегаватчас, която предлагаме за следващия ценови период (1 юли, 2018 - 30 юни, 2019 година) е подготовка за пълната либерализация на пазара. Това категорично заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.
Референтната пазарна цена е важна за всички ВЕИ производители, топлофикации, когенерации, заводски централи, които получават фиксирано доплащане над въпросната средна цена, когато продават енергията си на борсата. Ако борсовата цена е по-ниска от прогнозната, производителят ще търпи загуби и обратно - ако е по-висока ще печели допълнително. Освен за свободния пазар, откъдето се снабдяват фирмите, средната цена индиректно влияе и на регулирания, от който купуват домакинствата, защото регулаторът допуска до него само производители, чиито цени са с до 10% по-високи от въпросните 89 лв. По тази причина държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" няма да могат да продава ток на битовите потребители.
Иванов напомни, че сегашната референтна цена е 70 лева и не може тя да бъде държана изкуствено, тъй като с пълното освобождаване на пазара първоначалното поскъпване ще е по-шоково.
Иванов се спря и на добавката "задължение към обществото", като поясни, че енергоемкият бизнес сега не харесва промяната в нея - надолу (от 36.75 до 20.49 лв./мВтч), защото сега при него се връщат по-малко пари.
"В предишното ни ценово решение зелената енергия в добавката от около 37 лв на МВЧ зелената енергия беше малко над 22 лева, респективно 85%, колкото получава енергоемката индустрия - тя получаваше възстановяване на 18 лева и може би малко над 18 лева в тази добавка. В новото ценово решение поради натрупания резерв във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и в съответствие с целта на ФСЕС, а именно да се компенсира преференциалната цена, в случая премиите, давани за зелена енергия, естествено, че регулаторът използва този механизъм, в резултат на което в новата добавка "Задължения към обществото", която е 20.49 лева, зелената енергия е малко под 5 лева – 4 лева и нещо. Естествено, че бизнесът от тези 18 лева, които получаваше, ще получи от порядъка на 2.50 – 3 лева. Те от това очевидно са недоволни", посочи Иванов.
Какво още трябва да се случи за пълна либерализация на пазара - научете в Expert.bg.

Източник: actualno.com