Референдуми за присъединяване към Русия се провеждат от днес в

...
Референдуми за присъединяване към Русия се провеждат от днес в
Коментари Харесай

Киев и Западът осъдиха референдумите в четирите украински области

Референдуми за присъединение към Русия се организират от през днешния ден в следени от Москва територии в Украйна. Допитванията са в самопровъзгласилите се републики в Луганска и Донецка област, в елементи от Запорожка област, както и в съвсем цялата Херсонска област. Украинският президент Зеленски окачестви референдумите като фарс. Организация на обединените нации и западните водачи ги осъдиха като противозаконни.

Предполага се, че гласуването, което най-вероятно ще приключи с стремежи от Москва резултат, е крачка към анексирането на тези територии от Русия.



Четирите области, в които се организират референдумите, съставляват към 15% от украинската територия. Вотът стартира тази заран и ще продължи до 27 септември. Сепаратисткият водач на по този начин наречената Донецка Народна република гласоподава в Донецк.



" Изпитвам боязън и убеденост, че това за което дълго се борихме, най-сетне се реализира - завръщаме се вкъщи, завръщаме се във велика Русия ", съобщи Денис Пушилин - водач на сепаратистката ДНР.



" Днес е първият ден от референдума, на който ще дадем гласа си за влизането ни в състава на Руската федерация. Чакахме осем години. Опитаха се да ни сплашат, да ни потопят в кръв. За следващ път украинските фашисти си направиха неверни сметки, тъй като Донбас е интегрална част от съветския свят, невероятно е да ни слагат на колене ", сподели Леонид Пасечник - водач на сепаратистката ЛНР.



Анексия на четирите области от Русия би могла да докара до изказване от страна на Москва, че територията ѝ се нападна от западни оръжия, с които се доставя Украйна. Така войната ще ескалира още повече. Против референдумите са украински бежанци от засегнатите области.

" Смятам, че моят дребен град и цялата Херсонска област принадлежат напълно на Украйна. Руснаците нямат място тук ", споделя Татяна - украинска бежанка от Херсонска област.



Снимки: БГНЕС

" Категорично съм срещу референдума. Това е украинска територия ", споделя Василий - украински емигрант от Херсонска област.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че при позитивен отговор на гласуването Русия ще счита опит на Украйна да си върне Донбас и други територии като офанзива против своя земя.

НАТО към този момент разгласи, че съдружниците няма да признаят противозаконна анексия на украинска земя. Швейцария също осъди референдумите и може би ще поддържа нови наказания на Европейския съюз против Русия.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР