Референдумът за името на Македония на 30 септември ще бъде

...
Референдумът за името на Македония на 30 септември ще бъде
Коментари Харесай

Експерт: Заев пое голям политически риск с референдума за името

Референдумът за името на Македония на 30 септември ще бъде тест за премиера Заев, защото той е много сериозен политически риск. Това сподели Димитър Бечев, откривател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет - Съединени американски щати, пред телевизия " Блумбърг ".

" Има заплаха референдумът да бъде несполучлив поради незадоволителна изборна интензивност. Но главната борба ще е в Събранието на Република Македония. Тъй като референдумът има чисто консултативна роля и смяната в конституцията би трябвало да мине през 2/3 болшинство от народните представители. Референдумът може да повлияе и в една или друга посока, само че той няма да реши въпроса чисто правно и политически ", сподели още той.

Според Бечев, ВМРО-ДПМНЕ води сериозна акция за бойкотиране на този референдум.

" Но въпреки това да не забравяме, че и социалдемократите имат своя запас - видяхме това на последните общински избори, където те съумяха да завоюват доста солидна победа ".

Според него в Македония има някои константни величини.

" Едната е, че който владее ситуацията и който е на власт, разполага с административен и стопански запас да активизира гласоподаватели по места. Така че това ще бъде една конкуренция на сили и ще забележим кой ще надделее ".

Бечев добави, че македонският закон за референдумите слага относително висок предел за годност на подобен плебисцит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР