„Референдумът в Македония е избор между Европа и изолация. Той

...
„Референдумът в Македония е избор между Европа и изолация. Той
Коментари Харесай

Александър Йарданов: В Македония ще гласват „за” на референдума

„ Референдумът в Македония е избор сред Европа и изолираност. Той обаче дава възмжност да се промени и името на страната съгласно контракта от Преспа. Въпросът на референдумът съчетава тези веща, по тази причина е като айсберг – има много невидими неща”, разяснява в предаването „ Тази сутрин” по bTV някогашният посланик Александър Йорданов.
Преди референдума в Македония: 57% ще гласоподават „ за " смяна на името Социологическо проучване на Международния републикански институт демонстрира, че „ срещу ” са 22%
Приемането на Договора от Преспа значи, че Македония ще си смени името, посочи Йорданов и уточни, че това обаче ще стане в Народното събрание.

„ Повечето гласове ще са „ за” – за смяна на името и конституцията, като и за Европейски Съюз и НАТО”, предвижда Александър Йорданов.
Македонският президент няма да гласоподава на референдума на 30 септември Според Георге Иванов всеки жител има право да реши по какъв начин да постъпи
Две неща са значими съгласно него в дните преди гласуването – апела на президента Георге Иванова от Съединени американски щати да се бойкотира референдума, както и на някогашния министър председател и водач на Вътрешна македонска революционна организация, който приканва към същото.

„ Тука идва едно изявление – на външния министър на Македония – Никола Иванов. Той сподели, че без значение от резултата на референдума, въпросът ще бъде разискван в Народното събрание. Основното обръщение на всички политически водачи беше да се гласоподава, в този момент обаче външният министър споделя – няма значение по какъв начин ще гласувате. Един политик не би трябвало да приказва така”, счита Александър Йорданов.

Преспанският контракт на първо време отряза претенциите на македонците към античното минало, уточни още Александър Йорданов.
Меркел в Скопие: Имате късмет за Европейски Съюз и НАТО, само че би трябвало да приемете новото име Германският канцлер поддържа напъните на държавното управление на Зоран Заев
По думите му гърците дават правото на македонците да се дефинират след античността както желаят и да си изберат, която история желаят.

„ Тук е казусът – те навлизат на територията на българската история, само че македоците би трябвало да одобряват, че имаме обща история. Проблемът с нас ще си остане, не може да се откажем от научната истина, тя не трябва да се смесва с политиката”, съгласно Олександър Йорданов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР