Референдум за признаване на аборигените като първи народ на континента

...
Референдум за признаване на аборигените като първи народ на континента
Коментари Харесай

Референдум в Австралия решава правата на аборигените

Референдум за признание на туземците като първи народ на континента и за обезпечаване на правото им да гласоподават в Народното събрание ще се организира в Австралия през втората половина на тази година, разгласи министър-председателят Антъни Албанезе.
Прочетете още
По думите му австралийците ще гласоподават на референдум за конституционното признание на туземците и жителите на остров Торесов пролив като първи нации на континента " през втората половина на тази година ".

Както изясни австралийският министър-председател, в случай че препоръчаните от държавното управление ремонти в конституцията на страната бъдат утвърдени по време на гласуването, представителите на коренното население ще получат освен самопризнание, само че и опция да основат някакъв съвещателен орган в Народното събрание. " Тази конструкция няма да има право на несъгласие, няма да може да ръководи държавни стратегии и планове и няма да има достъп до финансиране. Само самопризнание и съвещания - за това става дума ", акцентира Албанезе.

Премиерът означи също, че работната група по въпросите на референдума, основана в края на предходната година, " скоро ще даде спомагателна информация по отношение на препоръчаните промени в конституцията " и ще разгласява всички нужни уточнения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР