Референдум за признаване на аборигените като първи народ на континента

...
Референдум за признаване на аборигените като първи народ на континента
Коментари Харесай

Австралия ще проведе референдум за признаване правата на аборигените

Референдум за признание на туземците като първи народ на континента и за обезпечаване на правото им да гласоподават в Народното събрание ще се организира в Австралия през втората половина на тази година, разгласи министър-председателят Антъни Албанезе.

По думите му австралийците ще гласоподават на референдум за конституционното признание на туземците и жителите на остров Торесов пролив като първи нации на континента " през втората половина на тази година ".

Както изясни австралийският министър-председател, в случай че препоръчаните от държавното управление ремонти в конституцията на страната бъдат утвърдени по време на гласуването, представителите на коренното население ще получат освен самопризнание, само че и опция да основат някакъв съвещателен орган в Народното събрание. " Тази конструкция няма да има право на несъгласие, няма да може да ръководи държавни стратегии и планове и няма да има достъп до финансиране. Само самопризнание и съвещания - за това става дума ", акцентира Албанезе.

Премиерът означи също, че работната група по въпросите на референдума, основана в края на предходната година, " скоро ще даде спомагателна информация по отношение на препоръчаните промени в конституцията " и ще разгласява всички нужни уточнения.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР