Референдум за нова конституция на Куба ще се състои на

...
Референдум за нова конституция на Куба ще се състои на
Коментари Харесай

В Куба гласуват на референдум през февруари за нова конституция

Референдум за нова конституция на Куба ще се състои на 24 февруари 2019 година , оповестява локалната телевизия, представена от ТАСС.

През юли Националната асамблея утвърди план на нов главен закон. От 13 август до 15 ноември документът ще бъде подложен на публично разискване. В разискванията могат да вземат участие отдалечено към 1,4 милиона кубинци, които живеят зад граница. След това планът ще бъде върнат в Народното събрание, а при започване на идната година ще бъде гласуван на национално допитване.

 Куба има нова конституция
Куба има нова конституция

Частна благосъстоятелност и президент

Датата на референдума съответствува с тази, когато е призната актуалната конституция през 1976 г ., а също по този начин и с началото на войната за самостоятелност против Испания (1895-1898).

И в този момент кубинските жители могат да се срещнат с плана . Брошура с цялостния текст на документа се продава за 1 песо (0,04 долара). Също по този начин го има и в електронен вид на интернет страницата на Народното събрание.

 Куба пуска мобилен интернет
Куба пуска мобилен интернет

Според публицисти в Куба това е радикална смяна

Сред основните промени са признание на частната благосъстоятелност и отвод от строителство на комунизма , основаване на постовете президент и министър председател, ограничение заемането на висши държавни длъжности до два мандата по пет години и узаконяване на еднополовите бракове. В същото време един от главните правила - за социалистическия темперамент на страната и управителната роля на Комунистическата партия в обществото - ще остане без смяна.

 Комунистическа Куба признава частната благосъстоятелност и свободния пазар
Комунистическа Куба признава частната благосъстоятелност и свободния пазар

Това ще залегне в новата конституция на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР