Рефъралите печелят всеки път, когато той си смени работатаПрепоръчването на

Рефъралите печелят всеки път, когато той си смени работатаПрепоръчването на ...

Платформа дава до 10 000 лв. за препоръчване на ИТ специалист.


Рефъралите печелят всеки път, когато той си смени работата

Препоръчването на ИТ специалисти се превръща в доходоносен бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

Сегментът на търсене и препоръчване на ИТ специалисти у нас се развива с изключителни темпове. Потвърждение за това е платформата Noble Hire, която разширява възможностите си с интересни предложения.

Моделът на Noble Hire позволява на рефъралите да печелят суми от порядъка на няколко хиляди лева, когато препоръчат технологичен кадър и той бъде нает на работа през сайта.

„Ако познавате програмист, препоръчате го и бъде нает през нашата платформа, можете да спечелите сума, достигаща 5 000 или дори 10 000 лева. При това ще печелите дългосрочно всеки път, когато той си смени работата посредством Noble Hire”, сподели Георги Иванов, управител и съосновател на проекта.

Noble Hire залага на мрежа от рефърали като основна стратегия, които да препоръчват ИТ таланти и да печелят от тяхното наемане. Към момента тя има над 2000 регистрирани потребители, а само през отминалата година е разпределила над 100 000 лева на своите рефърали.

Успешният бизнес модел помага на екипа да привлече рискова инвестиция в размер на 250 000 евро за своето развитие, а плановете са за набиране на нови 1 млн. евро в бъдеще. Броят на технологичните компании в платформата е повече от 70.

Моделът, базиран на рефърали, е начинът да се реши трудното достигане до ИТ кадри в бранша, сподели Георги Иванов, управител и съосновател на Noble Hire
(снимка: личен архив)

В дългосрочен план екипът дори възнамерява да мотивира компаниите сами да включват своите служители в платформата. Така, ако последните решат да сменят работното си място, работодателят ще може да получи бонуси от това. По този начин той би бил компенсиран поне частично за своите инвестиции в обучението и развитието на съответния специалист.

Според създателите на сайта, в перспектива това може да се превърне в устойчиво решение на проблема с кражбата на таланти. Моделът вече се тества от някои компании, които са включили свои служители в платформата, вместо да ги освободят директно.

Според Георги Иванов, въпреки кризата компаниите, които освобождават кадри, са малцинство поне в ИТ бранша, като повечето фирми продължават усилено да търсят нови попълнения за екипите си.

Друга новост е, че платформата разширява секторите, в които ще търси специалисти, излизайки извън кръга на технологичните компании. За разлика от ИТ сектора, в който рефъралът може да получи две брутни месечни заплати, в другите браншове ще е само една.

Източник: technews.bg