редстоят преговори за събиране на подписи за внасяне на проекта

...
редстоят преговори за събиране на подписи за внасяне на проекта
Коментари Харесай

Караянчева: Младите хора изчезнаха от протеста

редстоят договаряния за събиране на подписи за внасяне на плана за нова Конституция. Преговорите стартират във вторник в Народното събрание. Това съобщи ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, която е в Златоград, където взе участие в формалното освещаване на паметника на Момчил левент.

„ Преговорите ще са с всички парламентарно показани групи, които са декларирали предпочитание да беседват с парламентарната група на ГЕРБ. В края на седмицата ще стане ясно по какъв начин са минали преговорите”, сподели още Караянчева.

„ Виждам, че младежите изчезнаха от този митинг.

Ние отговорихме на настояванията за Велико народно събрание за смяна в Конституцията .

Тази смяна, която ние предлагаме – това в действителност е единствено една покана за диалог. Някой се пробва да каже, че надали не това ще бъде Конституцията, окончателната, само и единствено на ГЕРБ, само че това са безусловно злонамерени представители. Това е първа покана за разговор”, сподели още тя.

 Цвета Карянчева до паметника на Момчил левент в Златоград
„ Днес почитаме една знакова историческа персона, eдин епически воин, владетелят на Родопите – Момчил левент .

Почитаме го освен с думи, а и с този прелестен паметник, чието създаване беше плод на взаимните старания на многочислени български родолюбци – откриватели, културни деятели, общественици, дарители”, означи ръководителят на Народното събрание.

Тя добави че за нея – като ръководител на Народното събрание, е чест да бъде патрон на тази патриотична самодейност, чиито мотори са проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов и, несъмнено, локалната общественост на Златоград. Днес по думите ѝ повече от всеки път, имаме потребност от неоспорими исторически образци, от персони, които са отбранявали българската земя и устоите на държавността.

„ Тази година се навършват 675 години от гибелта на Момчил и това е състоятелен мотив да си напомним неговата пословична смелост, свободомислещ дух и забележителния факт, че той е измежду първите европейци, опълчили се против ранното османско настъпление на Балканите”, акцентира още в приветствието си Цвета Караянчева. Тя добави, че той е обаятелна персона, именуван още Родопският цар и покровител на хората от планината.

„ Днес името му е реликва в Родопите, а делата му са легенда

и тази легенда подхранва националното ни самочувствие и ни кара да се гордеем със славното си минало и произход”, съобщи още ръководителят на Народното събрание. Цвета Караянчева означи, че този монумент е следващият щрих към профила на Златоград като гнездо на българщината. Тя благодари на всички, които са подкрепили самодейността и са съучаствали в списването на този прегледен урок по родолюбие, на тази извоювана борба на паметта против забравата.

Събитието, което е част от културния календар на Община Златоград за 2020 година, е кулминационната точка на поредност от начинания, отдадени на „ Годината на Момчил левент “.

Негово високопреподобие Висарион отслужи водосвет на паметника. Поднесени бяха венци и цветя. На събитието участваха кметът на Община Златоград Мирослав Янчев, проф. Овчаров и проф. Павлов, които показаха предисторията на самодейността, ръководителят на Инициативния комитет Александър Митушев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР