Редовното заседание на Министерския съвет (МС) приключи. Това съобщиха от

...
Редовното заседание на Министерския съвет (МС) приключи. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Борисов и министрите взеха куп важни решения СНИМКИ

Редовното съвещание на Министерския съвет (МС) завърши. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

То за следващ път се организира посредством видеоразговор сред премиера Бойко Борисов и министрите му.



Ето какви решенията, взети от Министерски съвет:

Министерският съвет одобри Годишен отчет за положението на здравето на жителите
Правителството одобри Годишен отчет за положението на здравето на жителите и осъществяване на Националната здравна тактика за 2018 година
Документът показва положението и трендовете в динамичността на главните индикатори, характеризиращи публичното здраве през 2018 година Средната дълготрайност на живота продължава да се усилва и през 2018 година доближава 74.83 година, само че към момента е по-ниска от тази в Европейски Съюз - 80.9 година
Ярко изразена наклонност за понижение се отбелязва във връзка с детската смъртност, която през 2018 година бележи най-ниското равнище в история на демографската статистика в България - 5.8 на 1000 живородени деца, при 6,4%о през 2017 година Наблюдава се дълготрайна наклонност за понижаване на този индикатор - през 2000 година детската смъртност е 13,3%о, 2010 година - 9,4%о, а 2015 година - 6,6%о. Благоприятни трендове са налице и при повъзрастовите индикатори за детска смъртност - неонатална и постнеонатална, които също понижават.

Продължават отрицателните промени във възрастовата конструкция на популацията и демографското остаряване, само че това е проблем, присъщ и задругите страни-членки на Европейски Съюз. През 2018 година се резервира наклонността за понижаване на раждаемостта – коефициентът на общата раждаемост е 8.9%о, при 9.0%о за 2017 година, което е близо до равнището в множеството европейски страни (9.7%о).

И през 2018 година продължава да понижава заболеваемостта от злокачествени новообразувания по отношение на миналата година - 406.7%ооо, при 424.8%ооо за 2017 година и 569.5%ооо за Европейски Съюз. Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи и рак на млечната жлеза при дамите, следвана от рак на мъжките полови органи.

В отчета са показани и дейностите по запазване на публичното здраве, държавния здравен надзор, осъществяването на имунизационния календар, стратегиите, плановете и проектите в региона на публичното здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с метода на живот като тютюнопушене, приложимост на алкохол, нездравословно хранене и понижена двигателна интензивност.

Представени са данни за финансирането на здравните действия, човешките запаси в системата, активността на лечебните заведения, финансирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и от държавния бюджет, фармацевтичния бранш и лекарствената политика.

Чрез документа се регистрира и осъществяването на Национална здравна тактика 2020 през 2017 година

Правителството одобри нов Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация
С Постановление на Министерския съвет е признат нов Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация, който заменя настоящия до този миг и признат през 2004 година кодекс. Новият КПСДА отговоря на новите, по-високи стандарти, модерни условия и упования за държание на чиновниците.

Новият кодекс ще контролира държанието на всички чиновници в държавната администрация, без значение дали те са на служебно или трудово правно отношение. Кодексът ще се ползва и за администрацията на другите органи на държавна власт и локалното самоуправление, доколкото не е открито друго в специфичен закон или декрет на президента.

Разширява се каталогът на правилата на държание на чиновниците в държавната администрация. Въвеждат се правилата на почтеност, равнопоставеност, честност, конфиденциалност и колегиалност и вежливост, като по този метод се покачват стандартите за взаимоотношенията с жителите, бизнеса и неправителствения бранш. Наред с тях ще се съблюдават и правилата на правда, преданост, почтеност, безпристрастност, политическа индиферентност, отговорност и отчетност. Администрацията ще е задължена да съблюдава тези правила в това число в общуването си посредством осведомителни и информационни технологии. Служителите ще са длъжни да не демонстрират неучтивост, неблагоприличие и пренебрежение към лицата, които обслужват.

При реализирането на административното обслужване чиновниците ще са длъжни да съблюдават всички правила и наложителни стандарти за качество, уредени в Наредбата за административното обслужване.

Новият кодекс адресира и предварителната защита на корупцията в администрацията. Служителите не би трябвало позволяват държание, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други непозволени дейности в държавната работа. Акцентира се на възбраната за приемане на дарове, услуги, пари, облаги или други изгоди, които могат да повлияят на осъществяването на служебните отговорности. Служителите не би трябвало да позволяват зависимости, да одобряват облаги или обещания за облаги, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от други длъжностни лица по отношение на осъществяване на служебните им отговорности или да посредничат за приемане от другиго на полза.

Забранява се чиновниците в държавната администрация да правят активност в частен интерес, която е в нарушаване на глава осма от ЗПКОНПИ и глава трета от Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне спор на ползи.
При неспазване разпоредбите на Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация ще се постановат наказания по реда на Закона за държавния чиновник или Кодекса за труда.

Приемането на Кодекса е в осъществяване на мярка от Стратегията за развиване на държавната администрация.

Одобрено е Ръководство за създаване на Харта на клиента
Правителството утвърди Ръководство за създаване на Харта на клиента и Методология за премерване и ръководство на удовлетвореността на потребителите.

Основната цел на Хартата на клиента е да усъвършенства достъпа до административни услуги, да насърчи повишение на качеството на обслужването, да подтиква условията на потребителите и присъединяване на чиновниците в рационализиране на даването на услугите. Сама по себе си Хартата не е нормативен акт и не основава права и отговорности, само че оказва помощ на потребителите да схващат и пазят правата си по-добре, да изискват по-добро обслужване, да подават сигнали, тъжби и оферти.

Хартата е явен, къс и леснодостъпен документ, който осведоми за стандартите за обслужване, които, от една страна потребителите могат да чакат, а от друга, чиновниците би трябвало да познават и съблюдават. Препоръчва се размерът на хартата да е от 2 до 3 страници.

Методологията разказва методите за противоположна връзка, посредством които централната и териториалната администрация събират информация от потребителите за тяхната задоволеност от административното обслужване. Включено е условие всяка администрация да изготвя годишен отчет за оценка на удовлетвореността на жителите и бизнеса от качеството и метода на предоставяните услуги.

Упра вляващият орган на Оперативна програма „ Региони в напредък " 2014-2020 ще може да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ до 60 милиона лв. над бюджета по Приоритетната ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “
Правителството дава единодушие Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 (ОПРР 2014-2020) да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ с бенефициенти в размер до 60 милиона лв. над избрания бюджет по

Приоритетната ос 1 „ Устойчиво и интегрирано градско развиване " на оперативната стратегия. Целта е да се реализира оптималната усвояемост на средствата по нея към края на програмния интервал и застраховане на утвърдени и подготвени за реализация планове, отговарящи на целите на оперативната стратегия, както и тези на Споразумението за партньорство на Република България.

Със средствата ще бъде обезпечено финансиране на общински планове, които да подкрепят уравновесеното териториално развиване в страната посредством подсилване на мрежата от градове-центрове, възстановяване свързаността в регионите и качеството на средата в обитаемоте места.
Наддоговорените средства ще бъдат обезпечени от наложени финансови корекции по влезнали в действие актове на Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 по Приоритетна ос 1, от икономисан запас след извършени публични поръчки и неверифицирани разноски по подписани контракти за даване на БФП по Приоритетна ос 1.

Оценката и утвърждението на плановете, сключването на договорите за даване на безплатна финансова помощ, изплащането на помощта, мониторингът и верифицирането на разноските, както и узаконяването на разноските по наддоговорените планове ще се правят в сходство с разпоредбите, изискванията и контролните механизми за одобрение па проект/разход и поддържане на отчетност (включително счетоводна отчетност) по оперативната стратегия. Допълнително контрактуваните средства ще се разходват съгласно разпоредбите за допустимост на разноските по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020.

Правителството одобри промени в Тарифа № 11
Правителството утвърди промени и допълнения на Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) по Закона за държавните такси.

С признатите промени се вкарват нови такси, съгласно условията на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Предложените нови такси се отнасят до регистрация на лицата, които популяризират твърди горива и обектите, в които се популяризират, взимане на проби от тях (въглища и брикети, създадени от въглища) и правене на експертиза от резултатите от изпитване на сходство на твърдите горива с условията за качеството им.

С препоръчаните промени ще се реализира по-добър надзор върху качеството на твърдите горива, които са пуснати, предоставени на пазара, пакетирани, етикетирани и популяризирани в Република България. Използването им за битово отопление с ниско наличие на сяра и пепел ще способства за понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид през отоплителния сезон, както и за понижаване на излъчванията на тези замърсители.

Правителството утвърди над 3 млн. лева за възобновяване на транспортни разноски на учителите
Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините в размер на 3 136 747 лева за възобновяване на транспортните и на разноските за наем на педагогическите експерти от предучилищното и учебното обучение.

Необходимите средства са изчислени въз основата на получена информация от кметовете на общини, като са приспаднати неусвоените средства от предишни години.

С 3 051 861 лева ще бъдат възобновени транспортните разноски на 16 451 педагогичен експерти от 2 724 институции от 264 общини. Разпределението им е: за 3 270 пътуващи педагогичен експерти от 1 055 детски градини - 621 183 лева.; за 13 045 пътуващи педагогичен експерти от 1 615 учебни заведения - 2 401 189 лева и за 136 пътуващи педагогичен експерти от 54 центъра за поддръжка за личностно развиване -29 489 лева

С останалите 84 886 лева се възвръщат разноските за наем на 58 педагогичен експерти от 45 институции в системата на предучилищното и учебното обучение.

Предоставянето на спомагателните прехвърляния по бюджетите на общините за възобновяване на транспортните разноски или на разноските за наем на педагогическите експерти няма да докара до влияние върху държавния бюджет, защото нужните средства за тази цел са планувани по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година

Правителството се разпореди с парцели
По решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност в землището на с. Габровица, община Белово, област Пазарджик. Те са нужни за реализацията на плана за рационализация на железопътната линия София - Пловдив, част от който е и построяването на нова жп гара Костенец. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели - частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура ". Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Министерският съвет одобри също по този начин решение за безплатно даване на парцели - обществена държавна благосъстоятелност за ръководство на Висше военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски ". Осем парцела се дават безплатно на съображение член 15, алинея 2 и член 17, алинея 1 от Закона за държавната благосъстоятелност, по отношение на член 6, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност и т. 4 от Решение на Народното събрание за разкриване на висше военно учебно заведение с название „ Висше военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски ", оповестено в Дъждовни води, бр. 34 от 23 април 2019 година Те се намират в гр. Долна Митрополия и са нужни активността и за осъществяване на функционалностите на Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски ".

С друго свое Решение Министерският съвет разпореди на Агенцията за обществените предприятия и надзор да извърши приватизация посредством електронен търг на някогашния „ Почивно-творчески дом на Българска телеграфна организация ". Имотът, включващ здания частна държавна благосъстоятелност, е с повърхност 7118 кв. м. Той се намира на ул. „ Беловодски път " № 101 в м. „ Малък Раковец ", регион „ Витоша ". Приватизацията е по предложение на регионалния шеф на София, в чието ръководство е парцелът. Областната администрация не разполага с финансова и експертна опция да ръководи парцела.

Посланикът ни в Китай е акредитиран да подпише с поразумението за съдействие в региона на образованието сред МОН и китайското министерство на образованието
Министерският съвет утвърди изменение и допълнение на свое Решение №474 от 2 август 2019 година, с което одобри плана на Споразумение за съдействие в региона на образованието сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Китайската национална република за интервала 2020 - 2023 година.

С изменението се упълномощава изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Китайската национална република да организира договарянията и да подпише Споразумението. Освен това държавното управление дава единодушието си Споразумението за съдействие в региона на образованието сред двете министерства да влезе в действие от датата на подписването му без следващо одобряване.

Със Споразумението се предизвиква директното съдействие сред висшите учебни заведения на двете страни, проучването на български и китайски език, и методите на финансиране на договореностите. Посочени са квотите за продан на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели. Предвидено е българската страна да предлага шест места за курсовете по български език и просвета за китайски българисти.

Предвижда се още и активизиране на присъединяване в Диалога за просветителна политика сред Китай и страните от Централна и Източна Европа. Така се предизвиква и поддържа опцията висшите учебни заведения и колежи на двете страни да вземат участие в Консорциума на институциите за висше обучение на Китай и страните от Централна и Източна Европа. В тази рамка ще се развиват двустранното и многостранното съдействие и продан.

Одобрен е Докладът за активността на Координационния съвет по концесиите през 2019 година
Министерският съвет одобри Доклада за активността на Координационния съвет по концесиите през 2019 година

Координационният съвет по концесиите (Координационният съвет/съвета) е основан със Закона за концесиите (ЗК) за обезпечаването на единна и координирана държавна политика в региона на концесиите. Съветът реализира активността си в сходство с наредбите на член 38, алинея 1 от ЗК.

В състава на Координационния съвет са включени: ръководител - заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика, и членове: заместник-министри от всички министерства, изпълнителният шеф на Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК), ръководителят на Сметната палата, шефът на Агенцията за държавна финансова ревизия, изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в Република България и шефът на дирекция „ Икономическа и обществена политика " в администрацията на Министерския съвет.

През 2019 година са извършени четири съвещания на Координационния съвет, на които са прегледани въпроси и са признати решения, свързани с функционалностите и активността на съвета, избрани в ЗК, в това число по отношение на: Плана за деяние за държавните концесии (2019 - 2020 г.), както и промени и допълнения в него, препоръчани от министъра на туризма; Насоки за премахване на систематични проблеми, свързани с възлагането на концесиите и с осъществяването или прекратяването на концесионните контракти, по оферти на министри; Доклади на АППК по отношение на осъществен самостоятелен външен надзор на осъществяването на избрани концесионни контракти и План-графици на концедентите за осъществяване на рекомендациите.

С оглед известяван за и гласност на решенията на съвета в Информационния раздел на Националния концесионен указател са оповестени: преписи-извлечения от протоколите от извършените съвещания с признатите решения; признатите насоки за премахване на систематични проблеми; годишните отчети за активността на Координационния съвет.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Малък плаж – Лозенец “
Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж Малък плаж - Лозенец ", община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.
Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Предлага се срокът на концесията да е 20 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 4 605,25 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8. алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

С актуалното решение се цели да се обезпечи морски плаж „ Малък плаж - Лозенец ", община Царево, област Бургас, със наложителните действия по ЗУЧК обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Определен е концесионер на морски плаж „ Каваци – юг”
Определен е концесионер на морски плаж „ Каваци - юг ", община Несебър, област Бургас. След извършена открита процедура, Министерският съвет упълномощава Министъра на туризма да подписа контракт за концесия с „ МИТ-СЕКЮРИТИ-85 " ЕООД, в едномесечен период от влизане в действие на Решението на Министерския съвет за установяване на концесионер на морския плаж.

Концесионерът се задължава за целия период на контракта за концесия от 20 година да дава цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лева с Данък добавена стойност и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лева с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж.

Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 11,40 на 100 без Данък добавена стойност. Годишното концесионно заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 57 083 лева без Данък добавена стойност.

Началната дата на концесията е датата на влизане в действие на концесионния контракт.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност
Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост и научни изследвания), което се организира на 27 и 28 февруари в Брюксел.

В частта „ Вътрешен пазар и промишленост " Европейската комисия показа Европейската зелена договорка за преход към неутрална във връзка с климата и кръгова промишленост на Европейски Съюз. В полемиката по тематиката министрите поддържаха задачите за реализиране на климатична индиферентност до 2050 година, като означиха нуждата от баланс на ограниченията, тъй че да се резервира конкурентоспособността на европейските предприятия. Акцент беше подложен върху най-подходящите политики за понижаване на риска от приключването на въглерод, нуждата от поддръжка за енергийно- интензивните промишлености, както и за улеснение и ускорение на прехода към кръгова стопанска система чрез цифровизация.

Съветът организира ориентационен спор по Доклада за действието на единния пазар и неговото включване в цикъла на Европейския учебен срок. Министрите поддържаха нуждата от повсеместен метод във връзка с консолидираното на единния пазар, с фокус върху области с необработен капацитет и благоприятни условия за развиване.

Необходимо е по-добро използване на разпоредбите за единния пазар, като се чака идният стратегически пакет за единния пазар да даде нов тласък за неговото подсилване, с което да се насърчи просперитета и конкурентоспособността на Европейски Съюз. Бяха признати изводи по отношение на по-доброто контролиране за гарантиране на конкурентоспособност и на резистентен и приобщаващ напредък.

В частта „ Научни проучвания " Съветът реализира непълен общ метод по Приложение към Стратегическата иновационна стратегия на Европейския институт за нововъведения и технологии. Проведен бе и спор по Стратегическия метод към интернационалното съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията.

Министрите поддържаха подсилване на връзките сред образованието и научните проучвания, кариерното развиване, както и основната роля на съществуващите принадлежности на стратегия „ Мария Склодовска-Кюри " и дейностите на програмa COST.

Приета е Наредба за изискванията и реда за реализиране на дейностите, свързани с оръжията и боеприпасите и контрола над тях в Държавна организация „ Техни­чески операции”
Министерският съвет на Република България одобри Наредба за изискванията и реда за реализиране на дейностите, свързани с оръжията и боеприпасите и контрола над тях в Държавна организация „ Технически интервенции " (ДАТО).

С § 69 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ), обнародван в Държавен вестник, бр. 37 от 07.05.2019 година, е призната наредбата на член 19е, алинея 8 от Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС), според която при осъществяване на служебните си отговорности държавните чиновници по член 19е, алинея 1, т. 1 от ЗСРС, директно осъществяващи действия по използване на специфични разследващи средства имат право да носят оръжие при условия и по ред, избран с директива на ръководителя на Държавна организация „ Технически интервенции ".

Съгласно наредбата на член 2, алинея 1, т. 1 от ЗОБВВПИ Държавна организация „ Технически интервенции " е изключена от приложното поле на закона. Съгласно член 2, алинея 2 от ЗОБВВПИ, изискванията и редът за реализиране на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ОБВВПИ), и контролът над тях в структурите, изключени от обсега на закона, се уреждат с актове на Министерския съвет.

Предвид изложеното, препоръчаният план на Постановление за приемане на Наредба за изискванията и реда за реализиране на дейностите, свързани с оръжията и боеприпасите (ОБ) и контрола над тях в Държавна организация „ Технически интервенции " ще сътвори юридически режим за реализиране на дейностите, свързани с ОБ и контрола над тях в организацията.

Наредбата съдържа детайлна уредба на дейностите по придобиване, предпазване и доклад на ОБ, превозване с авто превоз на ОБ, осъществяване на механически прегледи и ремонт, както и контрола върху дейностите с ОБ. Ясно са регламентирани отговорностите в хода на реализиране на обособените действия, свързани с ОБ.

Д ържавните висши учебни заведения ще могат да основават търговски сдружения
За внедряването и потреблението в стопанската система на резултати от научни проучвания и обекти на интелектуалната благосъстоятелност, държавните висши учебни заведения ще могат да основават търговски сдружения по реда на Търговския закон, както и да вземат участие в капитала на такива сдружения. Целта е да се изградят инкубатори за нововъведения и бизнес с присъединяване на висшите учебни заведения. Това одобри държавното управление със свое Постановление.

Предметът на активност на тези сдружения може да бъде: проучване, реализация и развиване на научни разработки, внедряване и продажба на научни артикули, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и интернационално равнище. Дружествата ще могат да бъдат и медиатори при прехвърлянето на технологии сред софтуерни центрове и софтуерни паркове.

Предвижда се висшите учебни заведения да имат опция да основават и да вземат участие в капитала единствено на сдружения с лимитирана отговорност и акционерни сдружения с категорично избран в постановлението предмет на активност, който би трябвало да е обвързван с резултатите от активността по професионалните посоки и специалностите от контролираните специалности, за които висшето учебно заведение е получило акредитация.

Продажбите на научните проучвания от страна на висшите учебни заведения ще увеличи и успеваемостта от средствата, които се влагат в просвета, ще се усили и делът на нематериалните активи на стопанската система, каквито са патентите.

Възможността за сдружаване на висшите учебни заведения с компании ще бъде мотивация за създателите на патенти, както и за включване на водещи икономически и стопански субекти, предлагащи финансови и други запаси за ускорение на процеса на употреба и комерсиализация на научните артикули.

Също по този начин в постановлението се лимитират опциите за разходване на постъпилите средства от отчисленията от облагата на комерсиалните сдружения като строго дефинира случаите за това.

Определени са граничните пунктове, през които ще минават „ зелените коридори “ за доставка на артикули
Министерският съвет дефинира граничните пунктове на българска територия, през които ще се обезпечава гладко прекосяване на артикули. Планът за обезпечаване на „ зелени коридори “ по европейската пътна мрежа е препоръчан от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията. Той е съгласуван с насоките на Европейската комисия от 16 март 2020 година

На границата с Гърция за съществени гранични пунктове са посочени Кулата и Капитан Петко челник, а като авариен – Илинден. Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а аварийни са Оряхово и Силистра.

Определени са и точки за прекосяване с страните от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е подхванал дейности за съгласуван метод. Между България и Сърбия е избран Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, към Турция – Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, а към Северна Македония – Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево.

Преминаването през тези гранични пунктове на „ зелени коридори “, в това число всевъзможни инспекции и здравни прегледи на транспортните служащи, не трябва да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници. Граничните преходи на „ зелени коридори “ би трябвало да бъдат отворени за всички товарни транспортни средства, пренасящи всевъзможен вид артикули.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването
Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година по отношение на превъзмогване разпространяването на COVID-19 и лекуването му.

Предложените спомагателни разноски са в размер на наличните средства по разкрита в Българската национална банка дарителска сметка за непознати средства BG43 BNBG 96613300148402, които ще послужат здравната система да бъде подкрепена във връзка с предотвратяване, ограничение и превъзмогване последствията от разпространяването на болестта с вируса на COVID-19, както и за лекуването му.

Одобрени са промени в Методиката за оценка на потребностите на хората с увреждания
Правителството утвърди промени в Методиката за осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания. Измененията са по отношение на въведеното на 13 март от Народното събрание изключително състояние и целят ограничение на разпространяването на вируса, както и обезпечаването на отбрана живота и здравето на хората с увреждания и чиновниците от дирекциите „ Социално подкрепяне “ на Агенцията за обществено подкрепяне.

С измененията се регламентира, че по време на изключителното състояние интервютата за подготовка на самостоятелните оценки на хората с увреждания ще се организират единствено по телефона или по електронната поща. По този метод ще се подсигурява, че административното обслужване на хората с увреждания няма да се прекъсва и ще се обезпечи навреме практикуване на техните права за прилагане на персонална помощ.

Индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания ще се прави по телефона по време на изключителното състояние
При подготовката на самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания чиновниците на дирекциите „ Социално подкрепяне “ ще организират изявление по телефона с тях или с техен легален представител. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за хората с увреждания, които бяха утвърдени от държавното управление.

Измененията са по отношение на въведеното от Народното събрание изключително състояние и ще се ползват по време на действието му. Те целят ограничението на рапространението на вируса COVID-19 и съхраняването на здравето на хората с увреждания и чиновниците на дирекциите „ Социално подкрепяне “ на Агенцията за обществено подкрепяне.

С провеждането на интервютата по телефона ще се обезпечи непрекъснатост на административния развой за подготовка на самостоятелните оценки на потребностите на хората с увреждания и ще се подсигурява навреме практикуване на техните права.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР