Редовното оплакване на всеки министър на вътрешните работи е, че

...
Редовното оплакване на всеки министър на вътрешните работи е, че
Коментари Харесай

История за два дрона, един джип и МВР

Редовното недоволство на всеки министър на вътрешните работи е, че съвсем всички пари отиват за заплати и не остават средства за рационализация. Проблемът обаче е още по-голям, тъй като даже и дребното останали пари за техника се харчат твърде… непестеливо.

Всяка година данъкоплатците отделят към 1.3 милиарда лева за ведомството, като близо 90% от тях сa предопределени за заплати и осигуровки. И вместо посредством оповестената от някогашния министър Валентин Радев промяна да се понижат разноските, тези промени бяха спрени от новия вътрешен министър Младен Маринов, тъй като няма „ нужда “.

Приемственост в посока на оптимизация и преструктуриране на Министерство на вътрешните работи няма, само че има в една друга сфера – новият министър ще бере плодовете от оповестените по времето на предшественика си публични поръчки.

ДРОНОВЕ, АМА ОТ СКЪПИТЕ

Следвайки максимата, че най-лесно се харчат непознати пари, Министерство на вътрешните работи към този момент е горделив притежател на два дрона и автомобил на обща стойност от 429 984 лева с Данък добавена стойност след извършена процедура по Закона за публичните поръчки (ЗОП).

Поръчката е извоювана от пловдивската компания „ Темпекс “, а другите двама участници са отстранени, защото офертите им не дават отговор на изискванията. Интерес буди фактът, че компанията победител се занимава с продажба и поддръжка на климатични и вентилационни системи, като на никое място измежду дейностите, афиширани на формалния й уебсайт, не попада думата „ дрон “. Факт е обаче, че „ Темпекс “, в обединяване с други компании – „ Българска дрон академия “ и Българска академия на науките, печелят първа премия от Международния механически панаир – Пловдив, през 2016 година за безпилотна система, която лови радиация.

Договорът на „ Темпекс “ с Министерство на вътрешните работи е подписан на 30 май 2018 година, а срокът за доставка е бил 31 август, като това е третият, очевидно благополучен, опит за реализиране на поръчката (първият е от края на 2016 година съгласно Агенцията за публични поръчки).

Предназначението на техниката, която компанията би трябвало да достави, е тя да се употребява за защита на българо-турската граница. Обществената поръчка е съфинансирана от фонд „ Вътрешна сигурност “ на Европейски Съюз. Целта е дроновете да улеснят работата на граничните служители на реда от Регионална дирекция-Елхово. Като „ Темпекс “ ще би трябвало да образова за 9360 лева и шестима „ оператори “, които в края на подготовката би трябвало да са натрупали не по-малко от 4 летателни часа с дрон.

АХ, ТОЗИ ИНТЕРНЕТ…

Всичко звучи добре досега, в който резултатът от най-обикновено търсене в интернет стартира да поражда съществени подозрения. Офертата на „ Темпекс “ включва 2 бр. летателни модула “Explorer 1000 ” за сумата от 260 016 лева с Данък добавена стойност. Проверка демонстрира, че един базов модел дрон от посочената марка коства 38 227.45 лева с Данък добавена стойност, а с всички екстри е 64 785 лева Тоест два такива дрона вършат общо 129 570 лева, което е два пъти по-малко от посочената в офертата цена.

Освен в случай че „ Темпекс “ не достави на Министерство на вътрешните работи 4 дрона с всички екстри, нещо, което не го написа в офертата им, то разликата в цената – 130 000 лева – евентуално няма да бъде възобновена на европейските данъкоплатци.

Фирмата производител на дронове предлага също по този начин и два разнообразни типа летателни апарата от модела, който е доставен на Министерство на вътрешните работи. Цената им е идентична, само че вторият тип лети до 70 мин, а не до 60 мин и може да носи не 2 кг, а 3 кг тежест. Ведомството обаче не е имало шанс да им бъде препоръчан дронът с по-добрите характерности.

Офертата планува още „ Темпекс “ да достави и наземна контролна станция, дружно с нужните програмен продукт и оптична система. Във фирмения магазин такава станция, с всички екстри, коства 13 888.62 лева с Данък добавена стойност, а без екстрите цената й е 9116.30 лева с Данък добавена стойност. В този случай Министерство на вътрешните работи са получили системата по-евтино, за 8400 лева с Данък добавена стойност.

Колко добра обаче е тази оферта и дали не е такава единствено видимо? Оказва се, че „ евтината “ станция се предлага от компанията производител както настрана, по този начин и гратис с покупката на съответния модел дрон. Вероятно и в този случай данъкоплатците просто нямаме шанс с това по какъв начин институциите харчат парите ни.

КОЙ ЩЕ ВОЗИ ДРОНОВЕТЕ?

Въпросите обаче не свършват дотук. Министерство на вътрешните работи е закупило още и автомобил Ford Ranger duble cab XL, който съгласно ценовата оферта коства „ скромните “ 91 728 лева с Данък добавена стойност. Той ще има за цел да транспортира дроновете.

Във фирмения магазин базовата цена на въпросния модел автомобил е 52 234 лева с Данък добавена стойност. Дотук добре, само че Министерство на вътрешните работи имат условия: тяхната кола да бъде с 4+1 гуми, електрическа лебедка, сигнално-звукова уредба, лепенки на гранична полиция и да е в тъмнозелено. Тези допълнения излизат на данъкоплатците още около… 40 000 лева Осигуряването на скъпи джипове за Главна дирекция „ Гранична полиция “ (ГДГП) е към този момент одобрена процедура. В началото на месец октомври 2018 година, още веднъж посредством план по Фонд „ Вътрешна сигурност “ на Европейски Съюз – „ Подкрепа за оправянето с миграционния напън по българските външни граници “, 341 джипа бяха предоставени на дирекцията. Базовата цена на колите варира от 40 000 до 80 000 лева, само че тези са оборудвани с спомагателни системи, защото са предопределени за по-качествено справяне с мигрантския напън в България. Според статистиката за месеците август, септември и октомври този „ напън “ се равнява на общо 2416 лица, които са се пробвали да влязат през границата ни или са хванати навътре в страната.

И ОТНОВО С ПАРИ ОТ Европейски Съюз

Друга социална поръчка, още веднъж финансирана от фонд „ Вътрешна сигурност “ на Европейски Съюз, е за образование на чиновниците от ГДГП за застраховане и еднообразно използване на правото на Европейски Съюз.

За да се реализира задачата на поръчката, преди всичко граничните служители на реда ще учат британски език в две равнища (240 часа), а това ще коства 112 500 лева без Данък добавена стойност, или 135 000 лева Сумата ще бъде платена за образованието на 110 чиновници, което прави по 1227 лева на човек. Подготовка единствено за едно равнище излиза 613 лева, което е с към 200 лева повече от постоянните цени, които се оферират в езиковите центрове.

По проекта, разчертан от Министерство на вътрешните работи, подготовката по език би трябвало да помогне на служителите на реда при присъединяване им в взаимни интервенции, проведени и координирани от Агенция Фронтекс, при обмена на информация и реализирането на интернационалните планове.

Според документите обаче чиновниците от районните гранични ръководства в Кюстендил, Русе и Смолян ще се образоват в начални равнища А1 и А2, което надали ще им бъде задоволително, с цел да изпълнят задачите на плана. Но за това пък сътрудниците им от Елхово, Бургас, аерогари и Драгоман ще усвоят по-високите равнища B1 и В2.

На второ място публичната поръчка планува да се организира образование по използване на правото на Европейски Съюз. То ще бъде с дълготрайност едвам три дни и ще коства 93 000 лева с Данък добавена стойност, или по 885 лева на човек, като в този курс ще вземат участие 105 чиновници.

В този курс граничните служители на реда ще научат за това, какви са им пълномощията в сходство с Кодекса на шенгенските граници, както и по какъв начин да правят инспекции и надзор по отношение на директивите и регламентите на Европейски Съюз, и съгласно съответните конвенции. Служителите ще схванат още какви права имат чужденците и ще научат за достъпа до интернационална протекция на ГКПП-тата.

Последната социална поръчка обаче, оповестена в средата на месец септември, към момента не е завършила, а през октомври месец даже беше удължена. Причината – за спечелването й е взел участие единствено един претендент. Което, за жал, значи, че някои от нашите гранични служители на реда ще продължат да работят незнаещи нито език, нито права – било то човешки или професионални. А за европейските данъкоплатци остава споменът за прекомерно необятните пръсти на българското Министерство на вътрешните работи.

ИЗТОЧНИЦИ

https://goo.gl/xw5cK4

https://goo.gl/bcZf7a

https://goo.gl/dgtjeh

https://goo.gl/oELSqn

https://goo.gl/3ZY6LR

https://goo.gl/ipiUhJ

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР