Редовното използване на аларма за събуждане се оказва опасно за

...
Редовното използване на аларма за събуждане се оказва опасно за
Коментари Харесай

Aлармата за събуждане всъщност влияе зле на здравето

Редовното потребление на тревога за пробуждане се оказва рисково за здравето. Такова пробуждане звучи доста разумно начало на деня за мнозина, само че е причина за развиване на съществено заболяване и е едно от най-лошите за здравето решения.

Напълно е разбираемо, че в някои обстановки е неотложно потреблението на тревога. Но непрекъснатото прибягване до нейните услуги води до хронична липса на сън или хронично бодърствуване.

Ако сънят се редуцира с един час по отношение на нормата (за възрастни е от 7 до 9 ч.), се трансформира методът, по който човек се усеща. Влошава се качеството на живот, предизвиква се унесеност, нарушава се обществената интензивност и се усилва ненаситният вкус към нездравословни храни. Наблюдава се и утежняване на човешкия геном в дълготраен проект, само че най-осезаемо е причиняването на сърдечно-съдови болести, ендокринни нарушавания и спад на имунитета.

Всеки човек има своя циркаден темп, на който дава отговор и една " вътрешна " тревога, която може да се настройва. За да се разсъни човек рано и да стане в точния момент, е належащо да се възстановява графикът на съня, като си ляга по-рано и се наспива. Използвайки своя " вътрешен будилник " (или биологичен часовник), човек може да понижи до най-малко отрицателното влияние върху тялото си.

Ако обаче човек желае да се буди по този метод, по-добре да не употребява звуково, а светлинно устройство. Разработени са специфични лампи, които симулират изгрева на слънцето, което предизвика събуждането на човек. Това незабавно потиска производството на мелатонин и възстановява циркадния темп.

За звукова тревога е доста подобаваща тиха ария на птици. Те нежно будят човек от сън, което е изключително значимо в сезоните с малко количеството слънчева светлина, намаляващи качеството на съня.

Все по-популярни са и интелигентни приложения на смарт телефони. Те наблюдават етапите ви на сън през нощта и могат да ви разсънят нежно и прелестно. Сред настройките може да си изберете мелодия за пробуждане и " прозорец ", в границите на който желаете да се разсъните. Така приложението ви следи по кое време спите най-леко или съвсем сте будни и с ария на горска птица или ромол на бързей безотказно ви буди.

Хубаво е да напомним, че качественият сън от 7-9 часа не може да бъде сменен и от най-съвършеното приложение за прелестно пробуждане.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР