Редовно отсъствал от учебните занятия. Малкото пъти, когато благоволявал да

...
Редовно отсъствал от учебните занятия. Малкото пъти, когато благоволявал да
Коментари Харесай

Цяла Одеса пропищяла от гамена Христо Ботев

Редовно отсъствал от образователните занятия. Малкото пъти, когато благоволявал да влезе в клас се сбивал със съучениците си и подлудявал преподавателите. Цяла Одеса пропищяла от гамена, а българската общественост в града се срамувала от постъпките му и страняла от него.

 

Баща му Ботьо Петков постоянно го съветвал в писмата си до него да се държи обичайно, само че той не си вземал записка.

Христо Ботев дотам възмущавал с държанието си, че в един миг му спрели стипендията.

След като през 1865 година го изключили от учебно заведение, той не се прибира в родината си, а остава в Одеса.

 

За да не гладува почнал работа, а в свободното си време четял книги в българската библиотека „ Юрий Венелин “. Понякога посещавал като волнослушател и лекциите Историко-филологическия факултет на Императорския новорусийски университет.

През 1866 година преподавал български език в бесарабското село Задунаево, а след година се прибрал в Калофер.

 

Личният му живот бил абсурден като юношеството му. Негови биографи даже позволяват, че е имал интимни връзки със своя родственик.

Изследователи на живота и делото му, са на мнение, че „ първо либе “ на Ботев му е учителката Парашкева Шушулова, с която се срещали в манастир.

 

Рада Киркович отбелязва, че почтеният им разказ се водел в Калофер, защото до женитбата си с Лазар Тюлев, Парашкева не е излизала от Калофер.

Захари Стоянов също считал, че Ботев е бил съкровен със съгражданката си. Той загатнал за любовната им връзка в биографията си за Ботев.

 

Стоянов въобще не подозирал, че Ботев се прехласвал и по втората си братовчедка Мина Горанова. Не се изключва опцията революционерът да е направил сефтето си точно с нея, а не с Парашкева.

 

През годините са се появявали и други подозрения, че Ботев е изпитал първата си любовна тръпка с рускинята Евелина Хенрицовска. Според остарялата мълва, той вдлъбнат по нея по време на престоя си в Одеса.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР