Редовните профилактични прегледи могат да установят какво е състоянието на

...
Редовните профилактични прегледи могат да установят какво е състоянието на
Коментари Харесай

5 основни изследвания важни за вашето здраве

Редовните профилактични прегледи могат да открият какво е положението на организма ви и да открият в точния момент заплахата от зараждащо се заболяване. Ето пет съществени проучвания, които си коства да вършиме на избран интервал, с цел да запазите здравето си.
Очен обзор
Препоръката на експертите е да проверявате зрението си на всеки две години, а в случай че носите очила или контактни лещи за поправяне на далекогледство или късогледство – всяка година. Очните заболявания са нормално безболезнени или с по-леки мъчителни изяви спрямо другите заболявания, а някои от тях – като глаукомата да вземем за пример – са без никакви признаци много време след началото на болестта. Промени в зрителните органи могат да са сигнал и за други недиагностицирани медицински проблеми като високо кръвно налягане или диабет. Това, че съгласно вас виждате добре, не значи постоянно, че всичко с очите ви е наред.
Измерване на кръвното налягане
Дори да нямате никакви терзания, че кръвното ви скача или пада от време на време, експертите поучават дамите сред 18 и 65 години да го мерят най-малко един път на две години. Много е значимо апаратът да е прецизен (по опция професионален) и процедурата да се прави вярно – в умерено положение, седнали, след 5 минути в цялостен покой, тъкмо подложен маншон на ръката, да се повтори три пъти и да се регистрира междинната стойност и така нататък Затова може би е най-добре здравно лице да мери кръвното ви, предлагат кардиолозите.
Цитонамазка
Този гинекологичен тест се предлага на всички дами от 25 до 49 години най-малко един път на две години. Процедурата е бърза и безболезнена за пациентката, а резултатът е доста потребен за определяне на болестни промени в клетките на маточната шийка. В множеството случаи анормалните кафези могат да се върнат към естествения си градеж от единствено себе си, само че от време на време се постанова да се отстранят, с цел да се предотврати развиване на цервикален карцином. При цитонамазката (PAP test) се вземат повърхностни кафези от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени. Тестът е създаден през 1928 година от патолога Джордж Папаниколау и с помощта на въвеждането му като профилактична мярка, заболеваемостта от рак на маточната шийка понижава доста.
Стоматологичен обзор
Никой не обича да върви на ортодонт, само че в случай че чакате първо да ви заболи, визитата става още по-неприятно, страданието още по-силно, лекуването по-продължително и всичко ще ви излезе доста по-скъпо. Затова по-добре си правете постоянни профилактични прегледи. Обикновено се предлага да проверявате зъбите си на 6 месеца, само че съгласно експертите интервалът зависи от самостоятелното положение на пациента. Ако сте със здрави зъби и спазвате добра орална хигиена, може да ходите на обзор и един път на годината, само че в случай че имате „ неприятни “ зъби или проблематични венци, правете го на шест месеца. В случай че страдате от някакви дентални болести или пък от други заболявания, които могат да се отразят на зъбите ви, стоматологът ви ще ви посъветва да го посещавате още по-често, на два-три месеца.
Измерване на холестерола
Необходимо е да се прави, тъй като рисковото повишение на неприятния холестерол няма ранни признаци – първият сигнал може да е сърдечният удар, предизвестяват лекарите. Измерването се предлага на хората след 45-годишна възраст, прави се с взимане на кръв за лабораторно проучване. Ако нямате никакви рискови фактори и предразполагащи към висок холестерол болести, при добър резултат може да повторите теста след 3-5 години, изясняват лекаритеДори да нямате никакви терзания, че кръвното ви скача или пада от време на време, експертите поучават дамите сред 18 и 65 години да го мерят най-малко един път на две години. Много е значимо апаратът да е прецизен (по опция професионален) и процедурата да се прави вярно – в умерено положение, седнали, след 5 минути в цялостен покой, тъкмо подложен маншон на ръката, да се повтори три пъти и да се регистрира междинната стойност и така нататък Затова може би е най-добре здравно лице да мери кръвното ви, предлагат кардиолозите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР