Редовни избори за органи на местно самоуправление се провеждат днес

...
Редовни избори за органи на местно самоуправление се провеждат днес
Коментари Харесай

Местни избори се провеждат Полша

Редовни избори за органи на локално самоуправление се организират през днешния ден в Полша. Жителите на републиката ще изберат към 47 000 депутати за селските, градските и общинските препоръки, както и 2 500 ръководители на регионални администрации, ръководители и кметове. Повече от 30 милиона поляци имат право на глас.
Първите предварителни резултати от изборите ще се появят в медиите незабавно след затварянето на изборните секции. Държавната изборна комисия ще показа междинни резултати до понеделник сутринта, написа ТАСС, представена от БГНЕС.

Изборите за локалните управляващи се организират за първи път според новото законодателство. Измененията, направени през януари 2018 година, по-специално вкарват предписание, че едно лице не може да заема служба повече от два поредни мандата. Периодът на тяхната работа обаче е продължен от 4 на 5 години.
Значителни нововъведения засягат работата на Държавната изборна комисия. Бяха въведени два типа районни изборни комисии: единият от тях провежда изборите, а вторият взе участие в преброяването на гласовете.
Техническите нововъведения включват транспарантни урни и бюлетини от една страница. На последните избори бюлетините бяха направени под формата на листовка, заради което доста гласоподаватели останаха комплицирани и сложиха спомагателни знаци, което направи недействителен гласа им.

Избирателната интензивност на идните локални избори се чака да бъде висока. Предизборната акция беше доста дейна, като водещите политици в страната, включително министър-председателят и президента, се включиха, което доста увеличи интереса на жителите към политическия живот в страната.
Изборите за локални управляващи са първите в Полша за три години. След дълга отмора поляците са пред повсеместен избирателен цикъл: след локалните избори напролет на 2019 година ще се проведат избори за Европейски парламент, шест месеца по-късно - национални парламентарни избори, а по-късно - през 2020 година - президентски избори.

Според последните изследвания на публичното мнение към 1/3 от гласоподавателите имат намерение да поддържат претендентите от ръководещата партия " Закон и правораздаване " (ЗиС), приблизително 35-40%. Вторият резултат - за опозицията, обединена под името " Гражданска коалиция " (ГК), за която към 25% от поляците ще гласоподават. Независими претенденти и представители на Полската селска партия също се радват на огромно доверие.
В множеството огромни градове членовете на опозицията и самостоятелните претенденти се чака да завоюват. В столицата двама противници от най-големите политически сили - Патрик Яки (ЗиС) и Рафал Тшасковски (ГК) - се състезават за всеки глас. Вторият кръг на локалните избори в региони и градове, където се постанова, ще се организира на 4 ноември.

В хода на последните локални избори през 2014 година в Полша се стигна до сериозен скандал. Тогава Държавната изборна комисия започва система за електронно отчитане на гласовете, която се провали по време на първия тур. Поради срутва на системата резултатите от гласуването станаха известни едвам след една седмица, защото беше належащо да се премине към ръчно отчитане. Много политици желаеха да анулират резултатите от изборите, вярвайки, че резултатите са фалшифицирани.
Тази година представителите на Държавната изборна комисия се притесняват от проблеми, свързани с актуализирането на изборния кодекс, съгласно чието ново предписание жителите би трябвало да създадат своя избор благодарение на знака " Х ". Ръководителят на изборната комисия Войчех Гермелински в апел към гласоподавателите прикани да се внимава за това и да няма ненужни надписи върху бюлетините.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР