Редовната употреба на трайна боя за коса увеличава риска от

...
Редовната употреба на трайна боя за коса увеличава риска от
Коментари Харесай

Боите за коса повишават риска от рак на гърдата

Редовната приложимост на трайна багра за коса усилва риска от развиване на рак на гърдата, откриха американски учени. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ International Journal of Cancer ”, заяви РИА Новости.

Специалисти от Националния институт по опазване на здравето в Съединени американски щати проучиха данните на 46 709 дами, взели участие в изследване сред 2003 година и 2009 година, което изследва по какъв начин околната среда и гените въздействат на вероятността от развиване на рак на гърдата. При всички тези дами една от околните им родственици (сестра или майка) е страдала от това заболяване, само че самите те са били здрави все още на прегледа.

Установено е, че дамите, които постоянно са употребявали перманентна багра за коса, имат девет % по-голям късмет да развият рак от тези, които не са употребявали багрило. Говорим за непрекъснати бои за коса, които съдържат субстанции, които унищожават ендокринната система, а някои са и канцерогени. При използването на краткотрайните оцветители на косата не са открити опасности.

“Учените и преди този момент са проучвали вероятната връзка сред боята за коса и рака на гърдата, само че резултатите са смесени ”, споделя Александра Дж. Уайт, началник на проучването, в известие за пресата. “В нашето изследване ясно виждаме риска от развиване на рак на гърдата, обвързвана с потреблението на перманентна багра за коса, изключително за тези, които я употребяват постоянно ”, сподели Уайт.

Освен това рискът е по-голям, колкото по-често дамите употребяват тези средства.

Учените означават, че техните открития са предварителни и не регистрират въздействието на други фактори.

“Хората са изложени на доста фактори, които евентуално биха могли да допринесат за развиването на рак на гърдата ”, споделя различен създател на проучването Дейл П. Сандлър, началник на епидемиологичния отдел на Националния институт по екологични науки. „ Единственото, което несъмнено можем да кажем, е да заобикаляме тези химически оцветители за коса, с цел да понижим риска от рак на гърдата ”, добави Сандлър. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР