Редовната практика е шофьори и ватмани от столичния градски транспорт

...
Редовната практика е шофьори и ватмани от столичния градски транспорт
Коментари Харесай

Проверяват Столичния градски транспорт за извънредни смени


Редовната процедура е водачи и ватмани от столичния градски превоз да поставят ексклузивен труд, в нарушаване на Кодекса на труда, което води до произшествия. За това сигнализират от гражданската организация "Спаси София " в сигнал до Инспекцията по труда и омбудсмана като ползват доказателства за това.

Последният случай е от 8 февруари. Шофьорът на рейс 98 губи ръководство над возилото малко преди село Железница, откакто му прилошава. Удря се в дърво. За последните 39 дни, водачът е почивал единствено четири, а до деня на злополуката е работил 14 без отмора, демонстрират данни на гражданската организация "Спаси София ".

Не са необичайност водачи с сред 350 и 500 часа годишно, при възможни 150. Това основава извънредно съществени опасности за сигурността на градския превоз. Допускането на изтощеност за хората, виновни за живота на стотици хиляди пасажери на ден е извънредно безконтролно, означават още от гражданската организация.

"Това е извънредно рисково, изключително за браншове като Градския превоз, където от един човек, зависи живота на 200 души ", разяснява пред bTV Андрей Зографски от "Спаси София ".

От организацията упорстват за оставките на шефа на Столичния автотранспорт, на Столичен електротранспорт, както и на председателката на транспортните синдикати Екатерина Йорданова.

Като водач на рейс Красимир прекарва зад кормилото сред 7 и 9 часа.

"Графиците би трябвало да се покриват. Работил съм и с по три почивки на месец. Тази работа е тежка. От край време е по този начин ", сподели пред bTV водачът на рейс Красимир Герчев.

Антон Баев твърди, че е някогашен водач от Градския превоз и повода за промяна на специалността след 18 години работа са точно изискванията на труд. По думите му, който желае да почива, си взема болничен.

От Столичен автотранспорт изясняват, че от време на време водачите работят изключително поради неналичието на фрагменти. Казват, че всичко се случва по разпоредбите, а всеки ексклузивен час се заплаща.

"Градският превоз в София предлага едни от най-хубавите условия на труд ", безапелационен е Слав Монов, шеф на Столичен автотранспорт.

Инспекторите към този момент са почнали инспекция. При нарушаване на трудовите условия глобата е от 1500 до 15 000 лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР