Редовната парламентарна комисия по социални въпроси прие на първо четене

...
Редовната парламентарна комисия по социални въпроси прие на първо четене
Коментари Харесай

Социалната комисия удължи бюджета на НЗОК и ДОО до 31 март |

Редовната парламентарна комисия по обществени въпроси одобри на първо четене да се удължи действието на разпореждания по Закона за държавния бюджет, бюджета на НЗОК и Държавното публично обезпечаване до 31 март 2022 г. 

Причината за това е, че към момента няма признат държавен бюджет за 2022 година Зам.-министърът на финансите Росица Велкова показа претекстовете за това: 

" Както знаете, сме в обстановка, в която нямаме признат закон за бюджет за 2022 година Според Закона за обществените финанси са уредени главните въпроси, свързани със събирането на доходи, само че има редица бази и критерии, поради които е основан този законопроект. Предлагаме датата да е до 31 март, защото се чака началото на февруари трите бюджетни закона за 2022 година да бъдат признати от Народното събрание. "

В законопроекта се предлага Министерският съвет да може да усилва разноските единствено в два случая – когато има да се правят разноски за капиталови планове, утвърдени от Народно събрание, и когато следва да се правят разноски от сметките за непознати средства.

С една година се отсрочват наредбите за Закона за радиото и малкия екран, съгласно които те нямат право на бюджет и се финансират от Фонд радио и телевизия, който на процедура не съществува. Отлагането е обичайната процедура от 2007 година, когато фондът трябваше да проработи.

Правят се и промени в Закона за хората с увреждания, където се планува да се сътвори Държавна организация за хората с увреждания от 1 юли 2022 година

Социалният зам.-министър Лазар Лазаров обясни какво се предлага във връзка с общественото обезпечаване: 

" Предвижда се удължаването на действието на фамилните помощи за деца, както и правото на достъп до тях. Запазват се размерите за еднократните фамилни помощи за деца. И един удобен правилник за ползвателите на асистентската поддръжка по Закона за обществените услуги. Лицата, които полазват тази асистентска поддръжка, ще бъдат освободени от такси.  Предлага се да не се заплаща тази такса заради неналичието на нормативно съображение за това. "

Относно Държавното публично обезпечаване (ДОО) Лазаров разгласи, че всички годишни параметри в региона на приходите - размерите на осигурителните вноски, на минималния и оптималния застрахователен приход - се резервират.

" Запазват се и съответните размери на компенсации при безработица – минималният и оптималният размер. Запазване на настоящето ниво на минимална пенсия както и на оптималната. "

Зам.-социалният министър сподели още, че е предвидено да влезе в действие и смяна на коефициента за образуване на възнаграждението на персоналните асистенти след 31 март - да стане от 1,2 на 1,4.

Бившият обществен министър и зам.-председател на комисията Деница Сачева съобщи, че ГЕРБ ще се въздържат по време на гласуването и направи няколко забележки по предложенията: 

" За пръв път влизаме в годината без бюджет. Доброто обмисляне сякаш още е мъчно за сътрудниците от " Продължаваме промяната " - този законопроект бе импортиран едвам на 23 декември. По отношение на минималната работна заплата (МРЗ) бяха направени анонси, че ще е 760 лева Тя в този момент остава 650 лева Не мисля, че би представлявало проблем коефициента за персоналните асистенти да бъде 1,4 от 1 януари със задна дата, защото отново ще е по-нисък от МРЗ. "

Според Сачева 1 юли е нереалистичен период за откриването на нова организация за хората с увреждания: 

" Всички с опит в администрацията сме наясно, че това са невъзможни периоди. Към момента не е ясна формата на тази организация, от кое място ще се взимат чиновници и така нататък Този период е нереалистичен. Ако ще вършим нещо, по-добре да приказваме за 31 декември 2022, а не за 1 юли. Няма смисъл да влизаме в механично прекачване, както всякога основаването на тази организация се отсрочва. "

Зам.-председателят на комисията доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че Движение за права и свободи няма да поддържа оферти законопроект:

" Нивата на обществена отбрана в този законопроект или са замразени, или даже има отнети права. Служебният кабинет беше приел закон за държавния бюджет, той можеше да бъде поправен, а в този момент хората ще бъдат със замразени социалноосигурителни права. "

Според доктор Адемов объркването при пенсионерите е огромно и те не могат да се ориентират коя добавка защо е: 

" 750 млн. лева бяха отпуснати за тази спомагателна добавка до юни. Пенсионерите мъчно вършат разлика сред добавка за Коронавирус и размер на пенсията. Ние предложихме тези пари да отидат към Aгенцията зa обществено подкрепяне, с цел да знаят хората, че има разлика сред Коронавирус добавката и размера на пенсията. Сeга объркването е тотално и хората не могат да се ориентират. "

Георги Георгиев от " Възраждане " попита Росица Велкова какъв брой тъкмо би коствало, в случай че коефициентът за пресмятане на възнаграждението на персоналните асистенти бъде повишен:

" Разходите, които са нужни за първите 3 месеца на 2022 година, възлизат към 19 млн. МФ е направило плановете и има подготвеност да финансира тези средства и да увеличи възнаграждението на персоналните асистенти ", отговори Велкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР