Редовната консумация на грах, синьо сирене, царевица и соя освобождава

Редовната консумация на грах, синьо сирене, царевица и соя освобождава ...

Израелски Учени: Диета-Чудо С 4 Продукта Пази От Рак И Алцхаймер.


Редовната консумация на грах, синьо сирене, царевица и соя освобождава лечебните свойства на съединението спермидин, което влияе благоприятно върху циркадния ритъм. Проблемите с биологичния часовник се свързват с редица възрастови и хронични заболявания.

„Настоящото изследване демонстрира преплитането между циркадния ритъм и метаболизма и открива нови възможности за хранителна интервенция, променяща функциите на биологичния часовник. Нарушеният циркаден ритъм се свързва с редица заболявания, сред които рак, възпаления, болести на Алцхаймер и Паркинсон“, обяснява д-р Гад Ашер от института „Вайцман“ в Израел, цитиран от БТА.

Спермидин е представител на групата на полиамините – молекули, налични във всички живи организми и набавяни чрез хранителни източници и синтезирани от собствените ни клетки. Ашер добавя, че въпросните съединения регулират жизненоважни клетъчни процеси като растеж и размножаване.

В тестове с мишки израелските специалисти са установили, че допълнителните дози спермидин ускоряват биологичния часовник, докато блокирането на молекулата го забавя.

„Ако е валидно и за хора, това откритие ще има широки клинични приложения. Способността да се регулира биологичния часовник чрез хранителна интервенция е вълнуваща и с голям клиничен потенциал“, допълва д-р Ашер.

Следващата цел на специалистите ще бъде да тестват в клинични изпитания полиамините като средство за борба с редица свързани с възрастта заболявания.
източник: jenata-vchas.net

Източник: bradva.bg