Редовите пенсии с изпълнени условия за осигурителен стаж и възраст,

...
Редовите пенсии с изпълнени условия за осигурителен стаж и възраст,
Коментари Харесай

Данни от НОИ: Бум на „специалните пенсионери”

Редовите пенсии с изпълнени условия за застрахователен стаж и възраст, които следва да са най-общият случай на пенсиониране у нас, стават все по-малко за сметка на пенсиите по специфични условия, предполагащи ранно пенсиониране или пък такова с повърхностен стаж. Това демонстрира разбор на Националния застрахователен институт на процесите през интервала 2019-2022 година Той е оповестен в последния за годината информативен бюлетин на института.

Почти половината от новоотпуснатите персонални пенсии за застрахователен стаж и възраст от фонд „ Пенсии “ са отпуснати

при специфични условия на пенсиониране. Техният дял нараства за интервала от 47,3% на 49,3%, показват специалистите на Национален осигурителен институт. Пълните условия за пенсиониране, които се трансформират в посока стягане всяка година, могат да се избегнат по няколко линии, съобщи „ Сега “:

• Пенсии при повърхностен застрахователен стаж (чл. 68, алинея 3 от КСО) – това е най-високата изискуема възраст, тъй като нужният стаж е минимален – едвам 15 години. Тази година условието е навършени 67 г.;

• Пенсии в понижен размер (чл. 68а от КСО) – отпускат се на хора с цялостен стаж, които избират да се пенсионират до една година преди навършването на нужната възраст;

• Пенсии за застрахователен стаж и възраст на балерини, балетисти или танцьори в културни организации (чл. 69а от КСО) – по разбираеми аргументи тук възрастта е по-ниска, а категорията труд – по-висока;

Реклама

• Пенсии за труд при изискванията на първа, второкласен или при изискванията на под земята труд (чл. 69б от КСО) – и за този тип пенсии продължителността на изискуемия застрахователен стаж и нужната навършена възраст са по-ниски спрямо тези, нужни за пенсия по общия ред.

За годините от 2019 до 2022 година броят на персоналните пенсии за застрахователен стаж и възраст понижава от 1 500 620 на 1 420 640, което е с 5,3% по-малко. Основно обаче понижението идва точно по линия на пенсиите по общия ред, които понижават със 130 012 и в края на 2022 година са едвам 1 091 951. Това се дължи на плавното повишаване на изискванията за възраст и стаж от началото на всяка година.

Тенденцията при пенсиите със специфични условия е противоположната. Те се усилват от 278 657 на 328 689, или с 18%, като заемат и все по-голям дял от общия брой пенсии. Най-голям дял през 2022 година заемат пенсиите при повърхностен застрахователен стаж. Както и „ Сега “ написа регулярно, това значи, че от ден на ден хора не могат да се пенсионират по общия ред заради незадоволително стаж.

На второ място измежду пенсиите със специфични условия са тези на категорийните служащи, следвани от пенсиите в понижен размер. За обсъждания интервал точно пенсиите в понижен размер означават двукратно нарастване, което демонстрира, че нараства броят на хората, които при изпълване на нужния застрахователен стаж избират да получават до живот понижена пенсия, само че да се пенсионират с до 1 година предварително.

Въпреки че през 2019-2022 година общият брой на пенсиите към момента намаляваше, новоотпуснатите персонални пенсии за застрахователен стаж и възраст се усилват с 4,8% – от 49 659 през 2019 година до 52 048 през 2022 година А за 2024 година за пръв път от години се чака общо нарастване на пенсионерите. Повече за това можете да прочетете тук:

Средната възраст за пенсиониране се повишава, въпреки и едва. При новоотпуснатите пенсии с цялостни условия тя е била 63,24 година през 2019 година, а през 2022 година към този момент е 63,34 година Най-късно се пенсионират хората, които нямат стаж – те са били приблизително на 67,74 година при пенсионирането си, съгласно данните за новоотпуснатите пенсии за 2022 година Най-млади излизат в пенсия балетистите и танцьорите – 49,08 година по данни за м.г.

Въпреки покачващата се възраст за пенсиониране обаче, стажът на новите пенсионери понижава, даже при хората с цялостни условия, макар че тези условия нормативно се стягат. Те са се пенсионирали с 38,73 година работа през 2019 година, а през 2022 година – с 38,3 година С минимум стаж са хората, които чакат до 67-годишна възраст точно поради дребното направени години – 22,6 година Обратното е при хората, които се пенсионират с до 1 година предварително – при тях междинният стаж е 40,4 година, демонстрират данните за 2022 година

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР