Редом с традиционните констатации за очаквано забавяне на световния растеж

...
Редом с традиционните констатации за очаквано забавяне на световния растеж
Коментари Харесай

Световният финансов елит се заигра с фиска

Редом с обичайните констатации за предстоящо закъснение на международния напредък до 3% през тази година и лек напредък през идната, финансовите министри и централните банкери от планетата върнаха на масата тематиката за фискалните тласъци като метод за възкръсване на международното стопанство. Това се случи по време на полемиките за световните финансови провокации в границите на годишната среща на МВФ и на Световната банка, завършила на 20 октомври.

Синхронизираното изстудяване на икономическия напредък в съвсем 90% от международното стопанство, както и задълбочаващите се опасности, като комерсиалните спорове, преобладаваха разискванията на есенното събиране на двете международни организации във Вашингтон. Милиардерът Рей Далио уточни, че стопанската система е в "дълбока хлътналост ". А голям брой членове на финансови министерства от разнообразни елементи на света предизвестиха за голяма неустановеност и за отказване на мащаба на проблемите, пред които са изправени паричните стратези. МВФ пък счита, че на фона на изчерпващия се боеприпас от принадлежности на централните банкери съвсем няма място за политически неточности.

Новият ръководещ шеф на МВФ - Кристалина Георгиева, уточни, че "по-бавният напредък изисква подкрепяща парична политика, само че тя не може сама да свърши цялата работа " и добави, че "фискалната политика би трябвало да играе по-активна роля ".

Правителствата обаче интерпретират фискалните тласъци по-различен метод. Щатският финансов министър Стийвън Мнучин сподели, че всички принадлежности, в това число и фискалната политика, би трябвало да бъдат употребявани когато опциите на паричните тласъци се изчерпят. Японският му сътрудник Таро Асо пък осведоми, че неговото държавно управление е заложило фискални варианти. Други не считат, че би трябвало чак толкоз да се бърза с фиска. Германският министър на финансите Олаф Шолц е уверен, че Берлин към този момент прави огромни вложения, а австралиецът Джош Фрайденберг разяснява, че стремежът му към бюджетен остатък и поддържането на рекорден напредък не се изключват взаимно.

Централните банкери също не останаха обратно. Един след различен те предупреждаваха за всички вероятни неприятности - от страничните резултати от негативните лихви до намаляващия резултат от тях. Което значи, че фискалните управляващи би трябвало също да натиснат бутона на растежа, най-добре - посредством координирани дейности с централните банки.

Централните банкери засегнаха и тематиката за новите технологии, които заплашват да охлабят хватката им върху световната стопанска система. Шефът на "Бенк ъф Джъпен " - Харухико Курода, показа в коридорите на събитието пред кореспонденти, че циркулацията на "стабилни цифрови монети " по света "може да навреди на стабилността на паричната политика и на финансовата система ". Дейвид Маркъс, който дава отговор за цифровата валутна самодейност Libra на "Фейсбук ", отбрани напредъка на технологиите и увери, че компанията има подготвеност да работи с регулаторите по отстраняването на всички подозрения за нарушение на законите. "Влакът напуща гарата и всички дружно можем да подсигуряваме, че идва верният трен ", сподели Маркус пред присъстващите на полемиката за развиването на криптовалутите.

Междувременно, специалисти на организация "Блумбърг " използваха прогнозите на МВФ, поправени съгласно покупателната мощност на страните, с цел да разпознават моторите на растежа през 2019-а и през 2024-а.

През тази година (периодът 2018-2019-а) 20 стопанства ще "пълнят " 85.5% от световния Брутният вътрешен продукт. Делът на Китай е максимален - 32.7%, следван от Съединени американски щати - 13.8%, Индия - 13.5%, Индонезия - 3.9%, Япония - 2.4%, Русия - 2%, Германия - 1.6%, Франция, Англия и Египет - по 1.5% всяка, Бразилия - 1.4 %. Другите участници в "топ 20 " са Южна Корея, Испания, Филипините, Малайзия, Тайланд, Бангладеш, Полша, Канада и Виетнам.

Нещата ще се трансформират през 2024-а. Тогава водещите 20 стопанства ще пълнят 78.5% от Брутният вътрешен продукт, а всички останали - 21.5 %. Китай резервира лидерската си позиция, само че делът му в международния Брутният вътрешен продукт се чака да се намали до 28.3 %. Индия измества Щатите от второто място с присъединяване от 15.5% от Брутният вътрешен продукт. Трети са Съединени американски щати - с 9.2 %. Индонезия още веднъж ще е четвърта - с 3.7% дял от международния Брутният вътрешен продукт - малко под 3.9% от 2019-а. Русия ще резервира своите 2% от 2019-а, само че ще измести Япония от петата позиция поради спада на японския дял в световния Брутният вътрешен продукт до 1.5%, който ще й отреди девето място. Прогнозите за Бразилия са да се изкачи от 11-а на шеста позиция с 1.8%, а Германия се чака да остане седма с 1.6 %. Новите мотори на растежа в първите 20 се чака да са Турция, Мексико, Пакистан и Саудитска Арабия, които ще заменят "изпадналите " - Испания, Полша, Канада и Виетнам.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР