Редно е ОЛАФ да дойде и да провери какво се

...
Редно е ОЛАФ да дойде и да провери какво се
Коментари Харесай

Вигенин: Редно е ОЛАФ да дойде и да провери какво се случва с Джи Пи Груп

Редно е ОЛАФ да пристигна и да ревизира какво се случва с "Джи Пи Груп ", само че да раздаваш присъди през медиите има тежки последствия. Това сподели пред БНР Кристиан Вигенин, ръководител на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, по отношение на изявлението на премиера Борисов, който настоя строителната компания да бъде извадена от плановете с европейско и държавно финансиране.

Вигенин прикани Борисов да се въздържа от такива мнения: "Това е едно недоумение евентуално на наличието на думата "върховенство на закона ". Другият проблем е, че сходни нареждания пред медиите стартират да се извършват, а би трябвало да имаме постоянни институции, които да кажат, че това не е допустимо по този метод. Трябва да има ясно разграничаване на управляващите. Нека се фокусираме върху основаването на работещи институции, а не да заместваме тях с висшата политическа воля от "Дондуков ".

Имаме позиция "против " обвързването на европейските фондове с върховенството на закона, безапелационен беше Кристиан Вигенин и изясни: "Такъв вид ограничения дават опция да се злоупотребява с този факт за други цели, т.е. поради финансови или други ползи да се показват някои проблеми в прекомерно тежка светлина, без те да са такива. Струва ни се, че това малко надвишава естествената процедура в един Съюз на равнопоставени страни, какъвто е Европейски Съюз. Дискусиите предстоят. Моето мнение и мисля, че и на страната, е, че такова обвързване е контрапродуктивно ".

За убийството на журналистката Виктория Маринова Вигенин изрече мнение: "Този случай не би трябвало да бъде употребен за нагнетяване на етническо напрежение. Много е елементарно да пламне искрата. Никой няма интерес от това. Вината не е на един или различен етнос, тя е самостоятелна ".

Делегация от Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове през днешния ден и на следващия ден ще бъде на работно посещаване в Букурещ. Според статистиките Румъния е една от страните, които относително добре се оправят с усвояването на средствата по европейските стратегии, уточни Вигенин и добави: "И за двете страни тези фондове са значими. Ние имаме общи цели в полемиките на европейско ниво. И по други въпроси имаме общи задания. Смятам да обсъдим въпроса за Дунавската тактика. Трябва да подсигуряваме, че и по тази тактика ще има задоволително заделен запас, че тези макрорегионални тактики ще останат значим фокус за Европейски Съюз. Надявам се румънското председателство, което ще стартира през януари, да продължи, да концентрира малко повече върху този приоритет, върху Черноморския район в по-общ проект и да забележим какво от това, което ние успяхме да реализираме по време на нашето председателство, може да откри продължение и при тях ".

"Ние, като комисия, се опитваме не просто откъм София да си поддържаме връзка с управленията на съответните министерства и на оперативните стратегии, а да забележим хората по какъв начин гледат на тях. Определено подобен вид срещи са потребни. Сега започваме в Русе, ще посетим и други области. Текущо ще предоставяме на ръководещите органи на оперативните стратегии и когато реализираме чуване и надзор, ще слагаме и въпросите, които хората слагат на нас ", разяснява още Вигенин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР